Heb je ’m al gespot: die fijne nieuwe zaak in de Venestraat? De winkel is misschien niet zo groot, maar je kunt er eigenlijk niet zomaar aan voorbijlopen. Die heerlijke zoete geur, het ronde raam waarachter de hele dag door verse wafels worden gebakken… Van Schaik Stroopwafels is een hotspot voor locals en voor toeristen als die Den Haag weer weten te vinden.

“Mijn vader is in 1960 aan de Boomsluiterskade in Den Haag begonnen met het pro- duceren en verkopen van stroopwafels”, begint eigenaar Michel van Schaik te vertellen. “Stroopwafels van banketbakkerskwaliteit, volgens eigen recept met de allerbeste ingrediënten. Hij verkocht ze op markten, braderieën en standplaatsen. Je kunt dus wel zeggen dat ik het met de paplepel heb ingegoten gekregen. Zelf heb ik nog even bij het Korps Mariniers gediend, maar dit was toch waar mijn hart lag.” In 1990 nam Michel de zaak over en bouwde de stroopwafelbakkerij uit tot een modern bedrijf. “Onze stroopwafels zijn nog altijd een eerlijk product. Wij zijn nog een van de weinige kleine stroopwafelproducenten en dat proef je echt. De manier van bereiden, de kwaliteit van de ingrediënten, de zelf gekookte stroop volgens eigen recept; als je eenmaal zo’n stroopwafel hebt geproefd, dan wil je niet anders meer.”

Toen in 2007 een nieuw pand werd betrokken aan de rand van de stad, kon Van Schaik zich certificeren en ook gaan bakken voor banketbakkerijen. Michel: “Wij produceren op wat kleinere schaal en kunnen daardoor net wat meer aandacht geven om die stroopwafel te bakken. Lekker bros en met als voornaamste geheim onze stroop, want dat is toch wel echt dé smaakmaker natuurlijk. De wafels vinden vanuit de bakkerij hun weg naar banketbakkers door heel Nederland en worden verkocht op diverse markten door het land en op onze eigen standplaatsen onder andere die in de Spuistraat van Den Haag en de twee Van Schaik winkels, in Zoetermeer en de Venestraat in Den Haag.”

Haagse ondernemer

Michel is supertrots als hij om zich heen kijkt. En terecht! Als Haagse ondernemer was het al geruime tijd een wens een winkel te openen in Den Haag. “Na een lange zoektocht kwam het pand in de Venestraat op ons pad. Het was helemaal kaal, er lag zelfs geen vloer in. En moet je nu eens zien! Dit pand is een monument en we hebben de authentieke elementen zoveel mogelijk naar voren laten komen. Dat glas in lood boven de ingang is bijvoorbeeld fantastisch. Samen met Pink Steenvoorden van Einstein Design heb ik bedacht hoe de winkel eruit moest gaan zien en hij heeft de inrichting uitgevoerd. Overal is over nagedacht, juist omdat het maar een klein pandje is. Dan moet je wel opvallen en zijn ook dingen als het lichtplan en de uitstraling aan de buitenkant extreem belangrijk.”

Stroopwafels en meer!

Verse stroopwafels, stroopwafelijs, koekkruimels, breekchocolade met stukken stroopwafel, prachtig versierde stroopwafels in hartvorm, bonbons met stroopwafel en stroopwafels omhuld met chocolade met diverse toppings.
“In de basis draait alles om stroopwafels en denken we continu na over nieuwe mogelijkheden. Maar we serveren ook koffie en hebben het assortiment aangevuld met enkele andere Hollandse zoetheden, zoals poffertjes. Daarnaast verkopen we ook stroopwafels in leuke blikjes, een mooi doosje of in combinatie met enkele porseleinen items van Royal Delft. Ook heel leuk als cadeautje.”

Met liefde gemaakt

Stroopwafels hebben een enorme aantrekkingskracht. Mensen vinden het leuk om te zien hoe ze worden gemaakt, genieten van de geur, nemen buitenlandse kennissen mee de stad in om ze te laten proeven. “Naast de grotere winkelketens proberen wij de klant een beleving te geven. Als de toeristen weer naar de stad komen, helpen we ze naast een verse wafel ook graag aan een mooi Delfts- blauw souvenir voor thuis. Met deze winkel willen we het winkelend publiek verrassen.”

Maar dat is niet het enige, weet medewerker Bianca. “Als je eenmaal een stroopwafel van Van Schaik hebt gegeten, dan wil je niets anders meer. Er zit liefde in, en dat proef je!”

Van Schaik Stroopwafels

Venestraat 43, Den Haag & Westvaart 29, Zoetermeer

Meer weten? Kijk op www.versestroopwafels.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina’s 44 & 45 van LEVEN! Magazine #47

Tekst: Marita Smit / Fotografie: Pascale van Reijn