Het zeventiende Holland Dance Festival staat voor de deur. De grootste internationale dansbiënnale van Nederland opent met Classy Classics, een recente hitproductie van het Duitse Gauthier Dance.

De groep van de Canadese danser en choreograaf Eric Gauthier heeft in Duitsland – en daarbuiten – een rage ontketend, met voorstellingen die bewust de ‘sunny side’ van de eigentijdse dans tonen.

Je hoeft Eric Gauthier (42, geboren in Montréal) maar een paar minuten te spreken om te begrijpen wat zijn grootste troef is: de man is een regelrechte wervelwind en ‘ademt’ onversneden passie. “Ik heb goed gekeken naar hoe het Duitse moderne-dansveld eruitzag”, zegt hij over de aanloop naar zijn succes. “Duitsland telt veel gezelschappen, maar de focus ligt vooral op zware, intellectuele voorstellingen waarbij het publiek nu niet bepaald wordt uitgenodigd ook maar iets te snappen van wat er op het toneel gebeurt.” Gauthiers visie op dans is duidelijk anders. “Ik houd van atletische dans die van het podium afspat. Ik houd van humor en ironie. Mensen gaan naar het theater om te ontsnappen aan het dagelijks leven. Dan is het toch belangrijk dat ze ook eens met de ‘sunny side’ van moderne dans kunnen kennismaken?”

We’ll meet again

Een voor zijn groep nieuwe aanwinst waar Gauthier bijzonder blij mee is, is het tweede deel uit William Forsythes neoklassieke, maar o zo ironische Herman Schmerman. “Dit ballet staat al op mijn verlanglijstje sinds ik er, lang geleden, zelf bij het Stuttgarter Ballett in danste.”

Ook op Marco Goeckes Äffi aasde Gauthier al jaren: “Het is een solo die álles vergt van de danser en daarbij ben ik gek op Johnny Cash, van wie Marco een aantal songs voor dit werk koos. Man, alleen al het laatste nummer, We’ll meet again… Cash nam het op vlak voor zijn dood en je hoort als het ware de geest in zijn stem.”

De Israëlische topchoreograaf Ohad Naharin levert met Minus16 eveneens een meesterlijke bijdrage aan Classy Classics. “Ohad maakte dit werk exact twintig jaar geleden voor NDT2 en het sluit zó goed aan op waar wij als Gauthier Dance voor staan: het weet mensen te raken, te bewegen. Ook letterlijk, want je wilt na afloop gewoon meedansen wanneer je dit stuk hebt gezien.”

Classy Classics opent met Cayetano Soto’s energieke, swingende Malasangre. Bewust, zegt Gauthier uitdagend: “Je zou dit werk, op songs van de Cubaanse La Lupe, misschien eerder als uitsmijter verwachten, maar ik vind het gaaf om ermee te openen. It smashes you right in the face.”

Lees meer over Classy Classics van Gauthier Dance op www.holland-dance.com

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 38 & 39 van LEVEN! Magazine #43