Er is een enorme diversiteit aan ambachtelijke winkels en horeca en het is een historische plek die ook bol staat van hedendaagse tradities. De gemeente Leidschendam-Voorburg doet er alles aan om de diverse winkelgebieden, waaronder het Huygenskwartier Voorburg, te laten bruisen.

Terwijl veel winkelgebieden kampen met leegstand of de komst van veelal dezelfde winkelketens, is het Huygenskwartier tot op de dag van vandaag divers, bruisend en zichtbaar. Maar zoiets gaat niet vanzelf. Wethouder Astrid van Eekelen heeft regelmatig overleg met centrummanager Matthijs Veld, die voor ondernemers in het Huygenskwartier het aanspreekpunt is voor alles wat er in dit winkelgebied speelt. Astrid van Eekelen: “Als ondernemers zich willen uitspreken over nieuwe initiatieven of plannen of hulp zoeken bij het aanvragen van vergunningen, dan is het zonde als ze langer dan nodig rondzwerven binnen een grote organisatie als de gemeente. Ook spreekt een gemeente niet altijd dezelfde taal als winkeliers en horeca-eigenaren. Wij zijn vaak van de regeltjes, een ondernemer is juist creatief en denkt out of the box. Als centrummanager kent Matthijs de juridische regels; tegelijkertijd spreekt hij ook de taal van de ondernemers. Wij kijken samen met ondernemers wat er wel mogelijk is en wat we voor ze kunnen realiseren.” Matthijs vult aan: “Zowel de gemeente, de ondernemers als de vastgoedeigenaren hebben samen een belang, en dat is om een winkelgebied mooi, divers en levendig te houden. Als gemeente zijn we heel zuinig op onze winkelgebieden. Waar het kan steunen we de ondernemers, bijvoorbeeld bij het realiseren van een horecastraat, bij het regelen van uitbreiding van het terras en tegelijkertijd houden we ook de voetgangersgebieden goed in de gaten. De sfeer in dit winkelgebied heeft een grote aantrekkingskracht.”

Krachten bundelen
Matthijs Veld zit er als centrummanager bovenop wanneer praktische oplossingen moeten worden bedacht, vergunningen moeten worden geregeld of snijdende kwesties moeten worden geklaard. Astrid van Eekelen: “Dankzij een centrummanager heb ik niet alleen een sparringpartner. Hij is ook het aanspreekpunt naar buiten toe.” Daarnaast worden de vastgoedeigenaren en ondernemers bij de samenwerking betrokken. Matthijs Veld: “Zij kunnen ervoor zorgen dat het exclusieve karakter van het Huygenskwartier behouden blijft. Want daarin zit de kracht: in het type winkelier dat zich hier thuis voelt.” Astrid van Eekelen beaamt: “Het is goed om het gesprek met elkaar te blijven aangaan en met elkaar mee te denken. Daar investeren we als gemeente in. Het Huygenskwartier hangt van tradities aan elkaar. Die koesteren we, en we bewaken ze ook. De markt, de festivals, de culturele activiteiten en culinaire festijnen: dit alles bij elkaar maakt het Huygenskwartier de plek waar mensen graag naartoe komen en waar we als gemeente trots op zijn.”De verbindende schakel
Als centrummanager is Matthijs Veld de verbindende schakel tussen de gemeente Leidschendam-Voorburg en de ondernemers en vastgoedeigenaren in zowel het winkelgebied Huygenskwartier als in het Damcentrum (Leidschendam) en de Julianabaan (Voorburg). De centrummanager en de wethouder vullen elkaar aan en kunnen zo, waar mogelijk, zaken oppakken, doorzetten en oplossen. Zijn er knelpunten of worden er nieuwe initiatieven bedacht, dan luistert, helpt en staat Matthijs Veld de ondernemers bij. Dit zorgt ervoor dat de lijntjes kort zijn en de centrummanager snel op de hoogte is van dingen die spelen. Een uniek concept voor een gemeente, maar wel eentje dat ervoor zorgt dat het Huygenskwartier perfect blijft reilen en zeilen en ondernemers kunnen doen waar ze goed in zijn.

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Matthijs via e-mail op mveld@lv.nl.


 

✍️  Laura van der Meer
📷  Hiske van der Gronden