Met zo’n honderdtwintigduizend luisteraars per maand timmert GirlPower Radio vanuit de Haagse Binckhorst hard aan de weg. Mannen zijn meer dan welkom bij het radiostation. “We draaien ook boybands en Top 40-muziek, maar het is wel onze missie dat vrouwelijke artiesten meer aandacht krijgen”, zegt CEO Monique Kriek. “Daarnaast zijn wij een platform voor beginnende bands en muzikanten.”

Dj’s Monique, Nicky, Rhea en Justin maken op vrijwillige basis radio bij het station dat eerder schuilging onder de naam Beat FM. De zender werd op 31 mei 2021 omgedoopt tot Girl-Power Radio. “Dat begon met een andere muzikale programmering met meer muziek van vrouwelijke muzikanten”, legt Kriek uit. “Sinds februari maken we onze eigen shows. Eerder werd er non-stop muziek gedraaid. GirlPower Radio is het eerste radiostation dat niet uit het brein van een man is ontsprongen.” Het gaat om Vallen en Opstaan (maandag tot vrijdag van 06.00 tot 09.00 uur), GirlPower at Work (maandag tot vrijdag van 09.00 tot 11.00), Avondturen (dinsdag en woensdag van 18.00 tot 20.00 uur), Louder (woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur) en Freaky Friday (vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur).

Sponsor ADO Den Haag Vrouwen

GirlPower Radio zet zich ook op andere gebieden in voor vrouwen. Zo is de zender onder meer hoofdsponsor van ADO Den Haag Vrouwen en de jeugdopleiding voor vrouwen van de Haagse voetbalclub. Daarnaast sponsort het radiostation de vrouwen van ZVV Den Haag en freestyle snowboardster Romy van Vreden. “Dit zijn powervrouwen en dat past bij GirlPower Radio”, zegt Kriek die pleit voor meer waardering en betere betaling van vrouwen in de sport. Via GirlPower TV zijn na afloop van thuiswedstrijden interviews met de spelers van ADO Den Haag Vrouwen te bekijken. Bovendien zijn op de website (sport)podcasts te beluisteren en schuiven regelmatig vrouwelijke ondernemers aan in de radiostudio. “Nieuwe dj’s en leuke ideeën voor podcasts en programma zijn welkom. Net als (vrouwelijke) adverteerders.” 

Muzikale caleidoscoop

Nicky van Spronsen is overdag ambtenaar bij de gemeente Den Haag, maar werkt daarnaast als dj voor GirlPower Radio. Zij maakte al radio bij Zorgradio Haaglanden voor bewoners van verzorgingstehuizen; dat geldt ook voor GirlPower-dj Rhea, die eerder ook werkte bij onder meer Kink FM en zelfs even sidekick was van Jeroen van Inkel. “Muziek kan helend werken en is de fijnste uitlaatklep”, zegt Van Spronsen, die in het programma Louder op de woensdagavond helemaal haar ‘ei kwijt kan’. “Vanwege het tijdstip kan ik wat hardere muziek draaien: van Pantera tot aan dance en punk. GirlPower Radio is een muzikale caleidos-coop: alles kan voorbijkomen.” “Behalve panfluitjes”, grapt zenderbaas Kriek. Rhea Bogaart blikt in haar programma Avondturen terug- en vooruit op festivals. “Dat levert eeneclectische playlist op, omdat op festivals zoveel verschillende stijlen samenkomen”, vertelt Bogaart. “De interactie met luisteraars is sterk. Die mogen altijd meepraten en plaatjes aanvragen.”

Mannen schuiven graag aan in de studio

In het programma Louder is ook altijd aandacht voor op-komende bands. Zo schoven de muzikanten van Cosmo, die de muziekwedstrijd Talent Event wonnen, onlangs aan. “Wij komen graag bij GirlPower Radio”, zegt zanger Tinko. “Het is hier altijd gezellig en het is tof om erkenning te krijgen van radiostations waarvan wij dat niet hadden verwacht.”

Wereldwijd luisteraars

GirlPower Radio is overal ter wereld te beluisteren via de GirlPower app, Girlpowerradio.nl en via DAB (Digital Audio Broadcast) in de Randstad, Eindhoven en Oss. “Alle moderne auto’s kunnen deze digitale DAB-zenders ontvangen”, aldus Kriek. “We willen nog groter worden de komende jaren en opkomende bandjes op weg helpen. Nu al wordt GirlPower Radio wereldwijd beluisterd. Van Amerika tot Turkije.”

GirlPower Radio
T 06 38 99 41 93
www.girlpowerradio.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 118 t/m 119 van LEVEN! Magazine #53

Tekst: Tanja Verkai / Fotografie: Hiske van der Gronden