Het voormalig clubhuis, ’t Spuigat, van de Jachtclub Scheveningen aan de Kranenburgweg 160 is getransformeerd tot de Scandinavische lunchroom Norvolk. “Het uitzicht op de haven is waanzinnig. Dit geeft echt een vakantiegevoel”, zegt eigenaresse Carla Visch, die op zaterdag 10 juni de deuren opent van haar nieuwe Kaffe & Brödstuga in de Tweede Haven. 

Visch is geenonbekende in het gebied. Zij startte drie jaar geleden bakkerij Carla’s Smaak aan de Hellingweg waar de kaneelbollen en andere typisch Zweedse lekkernijen letterlijk als zoete broodjes over de toonbank vlogen. “Bij Norvolk serveren we Scandinavische koek, taart en broodjes en natuurlijk koffie en thee”, legt Visch, die jaren in Zweden woonde, uit. Een typisch Scandinavische, hartige lekkernij die niet ontbreekt op de menukaart is räkmacka, een klassieke garnalenboterham. Dat geldt ook voor Janssons frestelse (Janssons ver-leiding: een aardappelgerecht met ansjovis, room en ui en Smörgåstårta. Dat is een rijkelijk belegde broodtaart.

Introductie van ‘fika’

Scandinaviërs zijn gek op koffiedrinken buiten de deur. Dat wordt ‘fika’ genoemd. “Er wordt tijdens een fika niet alleen koffie-gedronken, maar daarbij worden ook lekkere hapjes geserveerd. “Zie het als een high tea op z’n Scandinavisch”, legt Visch uit. Er zit altijd iets hartigs bij met zalm of garnalen en natuurlijk iets zoets.” Ook bij Norvolk wordt de fika geïntroduceerd. De liefde bracht Visch op haar 21ste naar Zweden. In het Zweedse Borås, vlakbij Götenburg, raakte zij verliefd op de Zweedse keuken en begon een konditori (bakkerij). Al snel volgde nóg een zaak. Een nachtclub in de naastgelegen, voormalige bioscoop. “Met rijen van soms wel zevenhonderd meter lang voor de deur. Ik was enkele jaren de nachtclubkoningin van Zuid-Zweden”, zegt ze met een lach. Uiteindelijk keerde Visch in 2004 terug naar Nederland en runde een tijdlang de succesvolle keten Broodnodig in Utrecht, een raw food restaurant en Carla’s Conditori in Utrecht. Opnieuw was het de liefde die Visch vijf jaar geleden naar Scheveningen bracht. 

Sprookjesachtig plafond en designmeubels

In Norvolk combineert Visch Scandinavisch design met tweedehands spullen. De sprookjesachtige plafondschildering met dieren en bloemen van kunstenaar Janine van Herwaarden is een echte blikvanger. Op het rookvrije terras kunnen zo’n vijftig mensen genieten van het uitzicht over de bootjes. “De oude bel van clubhuis ’t Spuigat blijft hangen. “We luiden de bel als de bestelling klaar is”, aldus Visch. Norvolk, een verwijzing naar het nabij-gelegen Norfolkterrein en het volk van het noorden, is iedere dag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. 

Norvolk
Kranenburgweg 160, Scheveningen
T 070 406 26 00
Socials: @norvolkscheveningen

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 50 t/m 51 van LEVEN! Magazine #53

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Jort Stengs