De meeste banen van de toekomst beginnen bij een MBO-opleiding. Harry Wientjens, directeur coöperatieve Rabobank, vroeg zich af hoe hij kon bijdragen aan ‘gave stageplekken’. Met het bijkomende voordeel dat studenten in aanraking komen met kunst. Hij kwam uit bij Kunstmuseum Den Haag.

Met de missie ‘Growing a better world together’ zet Rabobank zich sinds jaar en dag in voor een betere leefomgeving en gelijke kansen voor iedereen. “Kunst en cultuur zijn daarbij een belangrijk onderdeel”, vindt Wientjens, “Kunst laat je nadenken en zet aan tot nieuwe ideeën. Dit verhoogt niet alleen je welzijn, maar uiteindelijk ook de welvaart in de stad.” Als lid van de adviesraad van ROC Mondriaan is hij betrokken bij bedrijven die verborgen stageschatten hebben. “Plekken waarvan je niet meteen verwacht iets te kunnen leren dat aansluit bij je opleiding. Kunstmuseum Den Haag is zo’n stageschat. Je hebt daar zoveel disciplines bij elkaar.”

Openstellen
“Ons museum is net een dorp”, zegt Irena Szarzynski, hoofd P&O van Kunstmuseum Den Haag. “We hebben hier timmermannen, elektriciens, grafisch vormgevers, winkelmedewerkers, logistieke functies en bijvoorbeeld een mode-afdeling. Om te zorgen dat je in de toekomst goed opgeleid personeel kunt vinden, is het goed om je als organisatie open te stellen. Jonge mensen achter de schermen durven laten kijken én meewerken. Die ontdekken dan dat een museum heel cool kan zijn en zelfs een mogelijke werkplek voor later.”

Erkend stagebureau
De gedachte van een stagebureau voor MBO-ers leefde al langer bij het museum. Szarzynski: “We hebben al jaren werkervaringsplekken op onze afdelingen mode en vormgeving. Maar met het aanvragen van de accreditaties voor stageplekken op verschillende afdelingen en vakgebieden hebben we een grote stap voorwaarts gezet, en zijn we nu een erkend stagebureau. Die uitbreiding vinden we heel bijzonder. Hiermee geef je een ambitie aan. We zijn het nu aan het inbedden in onze organisatie. Het is een missie van het stagebureau om studenten zo goed mogelijk te begeleiden, wat ten goede komt aan hen en aan het museum. Competenties bijleren werkt dus twee kanten op. Dit kan allemaal dankzij Rabobank, de samenwerking is heel prettig.”

Wientjens: “Het Kunstmuseum is voor ons een aantrekkelijke partner: toegankelijk, veelzijdig, met veel expertise en bovendien gezichtsbepalend in de stad. Die waarden sluiten goed aan bij ons. Daarnaast sluit het stage­bureau aan bij één van onze maatschappelijke pijlers, financieel gezonder leven. Tegen MBO-stagiaires zou ik willen zeggen: Maak maximaal gebruik van je nieuwsgierigheid; dit is een kans om je wereld te verbreden; ga op zoek naar de stageschatten die onder andere Kunstmuseum Den Haag rijk is!”

Rabobank Den Haag
www.rabobank.nl/denhaag

Kunstmuseum Den Haag
www.kunstmuseum.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 23 van LEVEN! Magazine #51

Tekst: Maaike Staffhorst / Fotografie: Rene Oudshoorn