Goudsmid, diamantzetter en gemoloog (edelsteenkundige) Gautam Chamman is gespecialiseerd in custom-made juwelen. In zijn winkel Jewelry Delft die is uitgerust met atelier in Delft, verkoopt hij one-of-a-kind juwelen met edelstenen of diamanten. Daarnaast heeft hij ook zijn eigen juwelencollectie By Gaut met unieke design stukken.

Na vijftien jaar te hebben gewerkt bij diverse gerenommeerde bedrijven streek Gaut in 2019 neer in een pand aan de Markt in Delft. “Ik ben pas 35 jaar oud, maar ik heb al heel wat vlieguren gemaakt met werkweken van soms wel tachtig uur. Ik heb veel ervaring kunnen opdoen bij de beste goudsmeden waardoor ik oog voor detail heb ontwikkeld en precisie. Werken met edelstenen, zoals smaragden, robijnen, (natuurlijke) saffieren en diamanten is millimeterwerk. Soms ben ik wel drie dagen bezig met het maken van een juweel”, zegt Gaut. “Ik denk niet in onmogelijkheden, maar in mogelijkheden en oplossingen. Artrose? Dan maak ik een scharnier in een ring.” Hij raakte in de ban van edelstenen door een voormalig werkgever. “Het is een passie en ik kan er nog steeds uren naar kijken.”

Geen edelsteen hetzelfde
Om edelstenen van de beste kwaliteit te bemachtigen reist hij de hele wereld af. “Denk aan Bangkok en Hong Kong”, vertelt hij. Hij toont een zeldzame paraiba toermalijn met een blauwgroene kleur. “Dit is een unieke steen door zijn zeldzame eigenschappen. Geen steen is hetzelfde en dat maakt edelstenen zo interessant. Zo heb je echt een statement piece dat niemand anders heeft.” Gaut maakt juwelen op aanvraag en neemt uitgebreid de tijd voor klanten. “Luisteren naar iemands wensen en aanvoelen wat iemand wil is heel belangrijk. Ik help de klant met stappen maken door alle mogelijke opties voor ringen en edelstenen of diamanten door te nemen.” Sinds enkele maanden kunnen klanten een video-afspraak inplannen. “Daar is veel vraag naar.”

By Gaut
De goudsmid startte zijn eigen juwelencollectie By Gaut die in zijn zaak te koop is. “Ik werk altijd met 18 karaat goud. Een hele pure kwaliteit. Mijn eigen stijl is tijdloos, gedurfd en kleurrijk. Kwaliteit is voor mij het belangrijkste. Bovendien gaat een juweel generaties lang mee.” Als gemoloog is hij opgeleid om de zuiverheid, kleur en echtheid van edelstenen te beoordelen. Daarnaast is hij gecertificeerd taxateur van juwelen. “Ik geloof zeker in de kracht van edelstenen, want zelf word ik er heel vrolijk van”, aldus Gaut.

Jewelry Delft
Markt 25, Delft
T 06 42 75 53 76
www.jewelrydelft.com

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 91 van LEVEN! Magazine #51

Tekst: Tanja Verkaik