Als een jonge hond dook Splinter Chabot eerder dit jaar in de Haagse politiek. Dit najaar werkt hij aan nieuwe televisieprojecten en schrijft hij zijn eerste ‘boekje’. Voor LEVEN! doet hij een boekje open over zijn drukke bestaan en zijn beschermde jeugd in het Benoordenhout. “We leefden in een bubbel.”

Het antwoord op de vraag ‘Als je zelf de politiek in zou gaan, wat voor politicus zou je willen zijn?’ zegt eigenlijk alles. “David Bowie!” roept Splinter Chabot uit. “Die ging door alle hokjes heen: man-vrouw, hetero-homo, zang-kunst-mode. Hij liet al die verschillende kanten van zichzelf zien. Ik denk dat hij het als bestuurder heel goed gedaan zou hebben. Maar ik durf mezelf niet met hem op één lijn te zetten, hoor.” Aan het eind van een middag aan zee met de presentator en student politicologie is wel duidelijk dat hij een atypische landvertegenwoordiger zou zijn. Kleurrijk, geïnteresseerd, een tikje chaotisch en vol onconventionele ideeën.

Hoge bomen

Een paar voorbeelden: “Waarom een debat, kan het niet gewoon een gesprek zijn? In een discussie worden alleen de verschillen uitvergroot, dat is dooie aarde. Terwijl je ook samen de bloemetjes buiten kunt zetten.” En: “In de politiek zijn veel menselijke eigenschappen weggepoetst, er is geen ruimte voor twijfel. Waarom geven politici niet gewoon toe dat de ander een goed punt heeft?” Dit voorjaar was hij de host van het televisieprogramma Splinter in de politiek op NPO3, waarvoor hij kopstukken als Mark Rutte, Diederik Samson, Dries van Agt en Hans Wiegel het hemd van het lijf vroeg. Over macht, idealen, media, campagnes en meer. In aanloop las hij stapels boeken om naar eigen zeggen “diepere lagen te kunnen bereiken.” Het leverde mooie televisie op.
“Veel mensen die ik sprak, waren in het echt veel losser dan op televisie: Lilian Marijnissen, Rob Jetten. Politici zouden verhalenvertellers moeten zijn; ik wil meer over hun drijf­veren weten. Hoge bomen zijn vaak mooie bomen.”

Politiek pamflet

In oktober zwaait Splinter af bij de JOVD, de liberale jongeren­organisatie waar hij sinds 2017 voorzitter was. Met illustere voorgangers als Hans Wiegel, Jort Kelder en Mark Rutte. Daardoor krijgt hij meer tijd voor nieuwe televisie­projecten en misschien een andere politieke functie? Hoe open hij ook is, nu hult hij zich als professioneel politicus in nevelen. “Laat ik zeggen dat Splinter in de politiek niet stimulerend heeft gewerkt. En ik denk niet dat er fracties zijn die me willen. Maar er liggen wel weer nieuwe (tv)avonturen op de plank, dus we huppelen vrolijk verder.” Op dit moment werkt hij aan zijn eerste ‘boekje’, zoals hij het zelf bescheiden noemt, een politiek pamflet dat in 2020 verschijnt. “En oh ja, ik moet stiekem dit najaar ook mijn scriptie schrijven.” Plicht voor alles. En daarna? Waarschijnlijk blijft Splinter het liefst zo lang mogelijk in zijn bubbel.

Meer lezen over Splinter Chabot? Klik dan hier en lees verder op pagina 8 & 13 van LEVEN! Magazine #42