Wereldberoemde schilderijen die je minstens eens in je leven gezien moet hebben, indrukwekkende dansvoorstellingen op topniveau, knusse theatertjes waar nieuw talent te ontdekken is: Den Haag heeft een uniek kunst en cultuur aanbod. Het hele jaar door bruist het artistieke en culturele leven op veel verschillende plekken in de stad aan zee. Het is kunst en cultuur die blijft hangen.

“Den Haag is een stad waar wereldberoemde meesterwerken in de musea hangen, maar de wisselende exposities ook de gelegenheid bieden om prachtige nieuwe kunst te ontdekken,” vertelt Hilde Gloudemans, Teamleader Marketing & Communicatie van The Hague Marketing Bureau. “Oog in oog staan met het Meisje met de Parel van Vermeer in het Mauritshuis, hedendaagse beeldende kunst ontdekken in Museum Beelden aan Zee. Mondriaan’s wereldberoemde Victory Boogie Woogie bewonderen, maar ook de Haagse School schilderkunst beter leren kennen in het Kunst­museum (tot oktober bekend als Gemeentemuseum Den Haag). Het is een stad waar dans (Nederlands Dans Theater) en toneel (Het Nationale Theater) worden opgevoerd op top­niveau, maar ook waar minder bekend talent de ruimte krijgt in een knussere setting. In Den Haag kan je het Residentie Orkest zien optreden, maar ook danstalenten ontdekken in Korzo. Hier kan je de bekendste cabaretiers zien optreden in
Theater Diligentia, maar ook opkomende komedianten hun materiaal zien uittesten in Theater Pepijn.”

Den Haag als culturele stad

Kunst- en cultuurinstellingen in de stad gaan op initiatief van The Hague Marketing Bureau de komende drie jaar gezamenlijk het brede artistieke en culturele programma van Den Haag onder de aandacht brengen. “Het brede aanbod maakt Den Haag juist uniek. De verschillende musea en podia concurreren niet meer met elkaar, maar versterken samen het imago van Den Haag als culturele stad.” Je komt naar Den Haag omdat je minstens eens in je leven de meesterwerken uit de Gouden Eeuw in het Mauritshuis gezien moet hebben, maar hebt dan direct de kans om er een cultureel dagje van te maken. Na het museum een lekker hapje eten op de Denne­weg of in de Prinsestraat en dan een kleinschalig theater in voor een mooie toneelvoorstelling. Of juist voor die grote bekende dansvoorstelling in het Zuiderstrand­theater en de geschiedenis van Scheveningen leren kennen in Muzee. Dat is juist de meerwaarde van het brede aanbod in Den Haag. Het is allemaal kunst en cultuur die blijft hangen.”

Highlights

Onze Ambassade (Voormalige Amerikaanse Ambassade)
Firma MES – De Gijzeling
Van 30 augustus t/m 21 september

Het Nationale Theater The Children
Vanaf 11 september

De Mesdag Collectie Jean-François Millet en de Haagse School
Vanaf 13 september

Zuiderstrandtheater Residentie Orkest Boléro: Rise to the Rhythm
21 september

Nederlands Dans Theater Jubileumprogramma Kunstkamer van
NDT 1 en NDT 2
Vanaf 3 oktober

Kunstmuseum Den Haag (tot oktober bekend als Gemeentemuseum) De tuinen van Monet
Vanaf 12 oktober

Mauritshuis Nicolaes Maes, Rembrandts veelzijdige leerling
Vanaf 17 oktober

Panorama Mesdag Louis Apol op Nova Zembla
Vanaf 19 oktober

Haags Historisch Museum De Gouden Eeuw in Den Haag
Glans, glorie en misère
T/m 27 oktober

Haags Historisch Museum Nooit Gebouwd Den Haag
Vanaf 17 november

Museum Bredius In de ban van de zee. De Gouden Eeuw van
de Nederlandse marineschilderkunst – De Inder Rieden Collectie
Vanaf 10 december

Kijk voor alle kunst en cultuur die blijft hangen op cultuuraanzee.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 14 & 15 van LEVEN! Magazine #42