In 2025 bestaat Schiedam 750 jaar. Het voormalig dijkdorp heeft een bruisende historische binnenstad en een bijzondere mix van cultuur, horeca en ambachtelijke winkels. Hier kun je rustig een weekend doorbrengen zonder je een moment te vervelen. Reden genoeg om op ontdekkingsreis te gaan.

Soms zijn er van die plekken waar je gelijk iets mee hebt, zo ook Schiedam. Tussen Rotterdam en Delft, op nog geen 20 minuten rijden van Den Haag, ligt de stad die bekend staat om de jenever­productie, de oude havens in de binnenstad (in andere Hollandse steden zouden ze grachten heten) en de hoogste windmolens ter wereld.

Gedistilleerd

Wie aan Schiedam denkt, kan niet om de jenevergeschiedenis heen. Hier ruik, proef en zie je overal jenever en gin. Ook staan hier de zes hoogste molens van Nederland, een indrukwekkend gezicht. Ooit telde de stad meer dan dertig molens. Het merendeel, brandersmolens, maalde graan voor de branders, die moutwijn stookten voor de jeneverindustrie. Om binnen de bebouwing voldoende wind te vangen – en voor een grotere opslag- en productiecapaciteit – groeiden de molens uit tot de hoogste ter wereld.

Door de jeneverindustrie beleefde de stad in de 18de eeuw gouden tijden. De stilgevallen drankimport uit Frankrijk maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij
mogelijk. Deze industrie gaf de stad de bijnaam Zwart Nazareth. Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd lokale jenever over de hele wereld geëxporteerd. In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam aan de Lange Haven kun je nog steeds de eeuwenoude traditie van jenever stoken ervaren. Een gintour is ook een ludieke manier om meer te weten te komen over het verhaal achter dit bijzondere drankje.
De distilleerderijen van Nolet Distillery (Hoofdstraat) bieden een unieke inkijk in het proces van jenever maken. Voor wie geïnteresseerd is in distilleren en het wereldberoemde Schiedams gedistilleerd is er sinds dit jaar de Distillers Academy. Hier kun je masterclasses volgen van een be­vlogen stoker. Stichting Promotie Schiedam biedt ook verschillende tours en masterclasses.

Kijk voor meer informatie over Schiedam op www.schiedam.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 118 t/m 121 van LEVEN! Magazine #39