Het voorjaar is aangebroken, de zomer komt eraan en de terrasjes lonken. Juist nu is er geen mooiere plek om te vertoeven dan in het sfeervolle historische Huygenskwartier in Voorburg en te genieten van een drankje, een museumbezoek of een middagje winkelen.

Nergens anders in de regio is er een oude dorpskern zó authentiek gebleven als Huygenskwartier Voorburg. Michel Massaar, bestuurslid van Stichting Ondernemersfonds Huygenskwartier Voorburg, woont er zelf met heel veel plezier. “Vervelen doet dit mooie stukje Voorburg nooit. Het is niet alleen de sfeer, maar ook de gezelligheid en de diversiteit aan winkels, restaurants en cafés en niet te vergeten de vele evenementen die jaarlijks worden georganiseerd. Als mijn vrouw en ik doordeweeks uit kantoor komen, dan doen wij regelmatig een drankje bij The Fox of de Hopkamer. Soms gaan wij daarna nog ergens een hapje eten. Dat hoeft niet altijd heel uitgebreid te zijn. Even snel een pizzaatje bij Fratelli is altijd lekker en op die manier heb je de hele avond nog voor je.”

Lekker divers
Dan is er als vaste prik de markt op zaterdag. “De markt staat er al decennia. Het zorgt voor het dorpse karakter. Je haalt er je kaas, je brood of een boeket bloemen.” Veelzijdigheid, dat is ook waarom het Huygenskwartier zo populair is. “Hier zijn geen grote ketens maar kleine winkels die zich echt onderscheiden. Omdat de eigenaar zelf in de winkel staat, krijg je goed advies van iemand die zijn of haar producten als geen ander kent. Zoek je iets specifieks, voor jezelf of als cadeau, dan is de kans van slagen hier groot. Zo is er de Voorburgse Bierwinkel met meer dan 400 soorten speciaalbier op voorraad, het Chocoladehuis, edelsmid Orfèvre, de Franse delicatessewinkel Sucré Salé waar veel Franse expats op af komen zodat je weet dat je hier goed zit. Daarnaast is het ook een heel mooi gebied om doorheen te lopen en gewoon wat winkeltjes te kijken. Of om neer te strijken bij restaurant The River, aan de Vliet, waar je pleziervaartuigen ziet langskomen terwijl je een wijntje drinkt.”

Inspirerend
Maar er is meer. Loop je door het Huygenskwartier, dan kom je in de groene zone. Oftewel: de buitenplaatsen van weleer. Zoals park Vreugd en Rust, waar in het voorjaar alles in bloei staat. Een perfecte plek om met de kinderen heen te gaan en om met de hond te wandelen. Meer een liefhebber van kunst en cultuur? Michel: “Zelf stap ik geregeld bij museum Swaensteyn naar binnen voor het bekijken van een expositie of tentoonstelling. Of ik ga naar galerie Forum Art, waar veel mooie kunstwerken te zien, te leen en te koop zijn.”Highlights in het Huygenskwartier

5-7 juli
Voorburg Jazz Culinair
Lokaal en regionaal jazztalent delen het podium met nationaal en internationaal vermaarde jazzmusici. Dixieland, Bebop, Cooljazz maar ook Jazzrock en temperamentvolle blues. Oftewel: fantastische jazz en ook good food! Gratis toegankelijk.

 


 

www.huygenskwartier.nl

✍️  Laura van der Meer
📷  Beguin Media Totaal, Michel Groen