Blij nieuws van Max Health Club, het is de eerste grote Health Club ter wereld die het B Corp™ certificaat heeft ontvangen. Met dit certificaat voldoet Max Health Club, met de twee locaties Aan de Vliet en Klein Zwitserland, aan een hoge duurzaamheidsstandaard.

Hiermee hebben eigenaren Jacco Helmink en Niels Renes zich aangesloten bij een beweging van bedrijven die allemaal hun best doen de wereld een beetje beter achter te laten. Jacco: “B Corp is een Amerikaanse stichting die probeert ondernemers te motiveren om duurzaam te ondernemen. Je wordt niet zomaar onderdeel van deze beweging, er zijn echt punten in je bedrijf die je moet aanpakken. Je wordt hiervoor gekwalificeerd door een soort puntensysteem. Als je boven de 80 punten scoort, dan kun je opgaan voor het certificaat.” Max Health Club is bijna twee jaar geleden in aanraking gekomen met B Corp. Jacco: “We waren een beetje zoekende naar hoe we bepaalde dingen wilden organiseerden. We waren aan het groeien, openden er een tweede locatie bij en veel dingen hingen aan Niels en mij vast. Maar we hadden niets echt geformaliseerd hoe we bijvoorbeeld met het welzijn van onze medewerkers omgaan of wat we met goede doelen doen. We waren hier al wel mee bezig, maar hadden hier niets over op papier staan. Dat soort zaken moesten we nu gaan vastleggen om aan de voorwaarden voor een B Corp te voldoen.”

“RONDOM DE ENERGIETRANSITIE

HADDEN WE NU EEN EXTRA DRIJFVEER

OM DIT GOED DOOR TE ZETTEN.”

Opstellen van handboeken
Waar Jacco en Niels al op veel punten goed scoorden, was het vooral zaak om dingen vast te leggen en handboeken op te stellen. Niels: “Onze, veelal lokale, partners hebben ook een screening ondergaan, want ook zij zijn van invloed op je duurzaamheid. Waar komen onze producten vandaan, hoe zijn onze fitnessapparaten gebouwd en waar haalt de leverancier zijn materialen vandaan. Maar ook bijvoorbeeld de schoonmaakspullen die je gebruikt en het eten en drinken die we aan de bar verkopen. Dit moetje helemaal uitzoeken en onderbouwen aan B Corp.” Het zorgde ervoor dat Max Health Club bepaalde dingen nu anders doet. Niels: “We hebben onze schoonmaakmiddelen dus wel veranderd. We zitten nog wel bij dezelfde partner, maar zij leveren ons nu andere, duurzamere, producten. En afvalscheiding is ook een ding die we nu echt hebben doorgezet in de bar en in de fitnesszaal.”

Extra drijfveer rondom energietransitie
Jacco vervolgt: “Ook rondom de energietransitie hadden we nu een extra drijfveer om dit goed door te zetten. We hebben hier bij Klein Zwitserland al zonnepanelen op het dak liggen, daarmee waren we al langer bezig. Ook hebben we warmtewerende folie op de ramen en we werken met warmteterugwinning. Dit betekent dat de warmte vanuit de fitnesszaal het zwembad in wordt gepompt. Dat scheelt voor ons ook nog eens flink in de kosten. Net als de sauna, die slaat automatisch aan zodra iemand de ruimte binnenkomt. Daardoor ben je die ruimte niet de hele dag aan het opstoken tot 90 graden, maar alleen wanneer er echt gebruik van wordt gemaakt.” Het certificaat zorgt er zo voor dat Max Health Club in de complete bedrijfsvoering met duurzaamheid bezig is. Dit is ook gezien op landelijk niveau, naast de B Corp certificering, wonnen ze onlangs ook nog de Impact Award tijdens de Big Improvement Day voor de meest impactvolle onderneming in Nederland.Max Health Club

Locatie Klein Zwitserland
Klatteweg 109, Den Haag
T 070 354 93 28

Locatie Aan de Vliet
Westvlietweg 55, Den Haag
T 070 386 44 40
www.maxhealthclub.nl

✍️  Anke Haadsma
📷  Bas Adriaans