De ambities van een topsporter en ondernemer liggen helemaal niet zo ver uit elkaar. Beiden werken hard voor hun doelen en zien tegenslagen als een uitdaging. Althans, dat is de conclusie na een gesprek met onderneemster Léonie Vermeulen en topsportster Marit Bouwmeester. Léonie is, samen met haar man Jos, eigenaar van beauty boutique Tour of Beauty in de Hooistraat en sinds kort van de shop Parole in de Passage. Marit is topzeilster en gaat deze zomer voor de vierde keer naar de Olympische Spelen. Marit is al jaren vaste klant bij Tour of Beauty, een plek voor ontspanning en voor de juiste zorg aan haar huid die veel te verduren heeft door wind, zon en water.

Doelen stellen
Marit droomde al jong van de Olympische Spelen, Léonies droom voor een eigen zaak kwam pas later. “Na mijn studie heb ik diverse functies gehad waarbij ik van niets iets moest ontwikkelen. Dat past mij goed: met een doel voor ogen en mijn creativiteit en zakelijk gevoel ervoor gaan. En altijd met collega’s, want ik zet anderen het liefst in hun kracht.” Bij Marit begon het toen ze aan degene die later haar coach werd, vroeg hoe ze de beste zeilster allertijden kon worden. “Ik was nog jong, hij zei dat ik volwassen moest worden. Ook liet hij zien dat topsport hard werken was, dus dat deed ik. In 2012 op de Spelen van Londen haalde ik zilver, dat was volgens hem niet goed genoeg. Er was maar één plek, dat was goud.” Hij stapte van de één op de andere dag op als haar coach, een wijze les: “Ik had dat echt niet zien aankomen, maar heb heb daardoor wel geleerd dat je het echt zelf moet doen.” Vier jaar later haalde ze alsnog die gouden medaille, met een nieuwe coach. Deze zomer, op de Olympische Spelen van Parijs, wil ze nog een laatste keer laten zien dat zij de allerbeste zeilster aller tijden is.

Tegenslag als uitdaging
Ook Léonie ziet grote tegenslag als uidaging: “Ik heb door schuld van anderen een heel zwaar auto-ongeluk gehad, ik mocht van geluk spreken dat ik er nog was. Na vele operaties en vier maanden revalideren stond ik er weer. Ik besefte toen dat ik wel een goede baan met bijpassende voordelen kon hebben, maar ik wilde ook iets bereiken en iets betekenisvols doen. Ik besloot een adviesbureau te beginnen, met de nadruk op klantervaring.” Léonie wist uit die moeilijke periode te komen en pakte zelfs het marathons lopen weer op. “Met alles wat er was gebeurd wilde ik vooral bijdragen aan het plezier van anderen. Mijn man werkte altijd al in de cosmetica, ik stelde voor om daarin samen iets te beginnen. We namen de Haagse salon Tour of Beauty over en hebben dit samen met ons team gebouwd tot wat het nu is.”

Eigenaarschap pakken
Achter dat succes zit dus veel werk, tegenslag en onzekerheid. Marit: “Van mijn eerste coach leerde ik wat hard werken was, maar ook leerde ik onafhankelijk te zijn en eigenaarschap te pakken.” “Eigenaarschap herken ik ook in het ondernemerschap”, reageert Léonie. “Met Tour of Beauty en nu met Parole hebben wij goed voor ogen wat we willen neerzetten. We werken met eerlijke, mooie merken. Klanten moeten iets extra’s voelen, vergelijk het met de sfeer van een boetiekhotel. Marit zei het al toen ze binnenstapte, de stress viel van haar af en ze was meteen een stuk relaxter.”Parole
Passage 28, Den Haag
T 070 222 80 13
www.parolepassage.shop

Tour of Beauty
Hooistraat 7, Den Haag
T 070 362 31 63
www.tourofbeauty.nl
www.maritbouwmeester.nl

✍️  Anke Haadsma
📷  Anne de Rijk