Onlangs wisselde de Haagse kunstenaar Ossip van atelier. Het verplaatsen van de vele honderden kunstwerken bleek geen sinecure en kostte maanden. Op bezoek in zijn werkruimte en woning, toevallig in dezelfde straat in het Zeeheldenkwartier. Verschillend van functie en grootte, maar beide betoverend.

De gesloten gevel van een voormalig kantoorpand in het Haagse Zeeheldenkwartier verraadt niets. Binnen ontvouwt zich de wereld van een bijzondere kunstenaarsfamilie. Vader Jan Snoeck, de bekende beeldhouwer die maart jl. op 91-jarige leeftijd overleed, werkte hier lang. Zijn kleurrijke keramiek staat op de begane grond en in de tuin. Via een trap betreed je het domein van zijn zoon, Ossip. In 1952 in Den Haag geboren en autodidact.

Doorlopend onderzoek

Ossips werk is lastiger te beschrijven. Vaak is een portret of een afbeelding uit een schilderij het startpunt van zijn driedimensionale werk. Hij blaast ze op en isoleert ze. De foto’s manipuleert hij vervolgens op ingenieuze wijze. Er steken draden uit, ze krijgen diepte met verschillende niveaus of hij combineert ze met alledaagse voorwerpen, zoals een parfumflesje, theekopje of lamp. Veel kunstwerken hebben een bewegend element en alle kregen een curieuze titel. De kleuren zijn sober: beige, veel zwart, een enkele keer geel. Kriskras op zijn werktafel liggen een hamer, lamp, boor, kwasten en een stapel boeken. Ossip: “Ik werk het liefst met afbeeldingen van mensen. Lichamen hebben snel een emotie. Intuïtief kies ik voor een afbeelding, die vind ik in boeken bij de kringloop.

Opmerkelijke details

Honderd meter verderop in de straat bewoont hij samen met zijn vrouw Petri een driekamerappartement. Verder lezen? Klik dan hier en lees snel verder op pagina 67 t/m 69 in de herfsteditie van LEVEN! Magazine.

www.ossip-artist.com

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Eddy Wenting