Tijdens acht vluchten leerde fotograaf Peter Elenbaas Den Haag goed kennen. Hangend vanuit het raam van een Cessna legde hij de stad vast in dik 200 beelden. Zijn boek Den Haag onbewolkt onthult stadse structuren die vanaf de grond niet zichtbaar zijn.

Tussen mei en september vorig jaar vloog fotograaf Peter Elenbaas uren lang boven Den Haag en de randgemeenten. Na de publicatie van zeven fotoboeken over Amsterdam en naslagwerken over Groningen, Rotterdam en de Wadden waagde hij zich in 2017 aan de hofstad. Dat leverde een bijzonder boek op en verruimde Elenbaas’ kijk op Den Haag.

Deftige overheidsstad

Amsterdammer Peter Elenbaas was 30 jaar fotojournalist bij Het Parool voordat hij zich in 2000 toelegde op luchtfotografie. Ieder boek begint op hoogte. Tijdens een eerste vlucht oriënteert hij zich op de grote lijnen van een stad of streek. “Bijna zonder voorbereiding ga ik op pad. Van boven zie ik de plattegrond en de structuren en patronen van straten. Ik heb landschapsarchitectuur gestudeerd, dus de interesse voor ruimtelijke ordening zit er al lang in. Bij mijn Amsterdam-boeken had ik veel voorkennis, omdat die over mijn eigen stad gaan, maar voor dit boek was dat anders. De structuur van Den Haag wordt deels bepaald door de functie. Het is een deftige overheidsplek met paleizen, ruime lanen en ambassadewijken. Koopmanshuizen zoals in Amsterdam zie je hier veel minder. En Den Haag ligt natuurlijk aan zee.”

Tekentafelontwerpen

Na de eerste kennismaking verdiept Peter zich grondig in de stadsdelen en gaat hij gestructureerd te werk. Verder lezen? Klik dan hier en lees snel verder op pagina 124 t/m 131 van LEVEN! Magazine.

www.denhaagonbewolkt.nl

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Peter Elenbaas