Amare is een Haagse parel waar we trots op mogen zijn. Het is het mooiste en meest duurzame podiumkunstengebouw van het land. Iedereen is hier welkom om te genieten van honderden voorstellingen en concerten, en het verrassende gratis programma van Open Amare. Wie het theater opneemt in het testament, geeft de passie voor theater en muziek door aan de volgende generatie. Een mooi idee!

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat je kunt nalaten aan cultuur. En nadenken over je erfenis is ook best een beladen onderwerp. “Maar eigenlijk is het heel positief en mooi. Je kunt bij leven iets bedenken en ook als je er zelf niet meer bent van betekenis zijn voor de cultuursector”, vertelt Irene Kovács, hoofd van de afdeling Development en Relatiebeheer van Amare. “Als je ontzettend graag naar het theater of concerten gaat, is het toch prachtig als je dat verder kunt laten leven wanneer je er niet meer bent? Je kunt dan een jongere generatie laten ervaren waar jij bij leven zo van hebt genoten.”

Wat vind je belangrijk?
Overweeg je een nalatenschap aan Amare, dan kun je zelf aangeven wat je belangrijk vindt. “Een nalatenschap is altijd maatwerk. In goed overleg verzinnen we een doelbestemming voor het bedrag dat wordt nagelaten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan educatie, innovatie, talentontwikkeling of internationale programmering. Ik nodig iedereen die interesse heeft uit om vrijblijvend contact met mij op te nemen.” Met name talentontwikkeling en educatie spreken erg aan. “Onlangs heeft iemand aangegeven door middel van een nalatenschap Open Amare te willen steunen. Die persoon vindt het belangrijk om een breed publiek kennis te laten maken met cultuur, maar ook om amateurs en kinderen te stimuleren. Iemand anders gaf recent aan graag jonge musici te
willen helpen. Zo kiest iedereen wat bij hem of haar past.”

Verschillende mogelijkheden
Amare is recent gestart om de mogelijkheid van een nalatenschap onder de aandacht te brengen. Maar nalaten aan cultuur, en specifiek aan Amare, gebeurt natuurlijk al langer. “Soms nemen mensen spontaan contact op en regelmatig zijn we zonder dat we het weten opgenomen in een testament. Ook zijn we samen met een aantal andere culturele instellingen in Den Haag betrokken bij het initiatief ikwashier070.nl, een website waar je een instelling kunt selecteren waaraan je wilt doneren. Maar ik wil de mogelijkheden die er bij Amare zijn graag meer bekendheid geven. Behalve een nalatenschap zijn er ook de mogelijkheden van een Fonds op Naam, een legaat of het afsluiten van een lijfrente. Die laatste optie is fiscaal voordelig wanneer je de schenking over vijf jaar verdeelt. Ik licht die mogelijkheden graag toe in een persoonlijk gesprek.”

Betrokken blijven
Eind juni organiseert Amare een event voor potentiële erflaters, schenkers, vermogensbeheerders en adviseurs. “In samenwerking met Notariskantoor Burgemeestre & Partners willen we mensen inspireren en informeren. Onze directeur, Jan Zoet, verzorgt een presentatie waarin hij aangeeft waarom het zo belangrijk is om aan cultuur te doneren. Het notariskantoor geeft advies en zal toelichten hoe je zoiets aanpakt. Studenten van het Koninklijk Conservatorium verzorgen een muzikale omlijsting en natuurlijk staat er ook een hapje en een drankje klaar. Het event is een mooie en informele manier om je in dit onderwerp te verdiepen en met ons in gesprek te gaan.” Irene geeft aan dat het daar niet bij blijft. “We zullen vaker dit soort bijeenkomsten organiseren om dit onderwerp blijvend onder de aandacht te brengen. Daarnaast willen we een warme band opbouwen met erflaters en schenkers. Betrokkenheid vinden we heel belangrijk, dus we zullen op verschillende manieren in contact blijven en mensen voor verschillende gelegenheden uitnodigen. Ook mensen die ons in het testament hebben opgenomen zonder dit bekend te maken, zullen we oproepen om zich bekend te maken omdat we ook hen heel graag leren kennen”.

Meer weten? Bel Irene Kovács, telefoonnummer 06 82 97 87 64 of mail naar irene.kovacs@amare.nl.

Amare
Spuiplein 150, Den Haag
T 070 88 00 300
www.amare.nl

 

 

 

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 132 t/m 133 LEVEN! Magazine #54

Tekst: Marita Smit / Fotografie: Ossip van Duivenbode