Marcus Laman van Historische Stadskaarten Full Colour geeft historische stadskaarten letterlijk kleur. In coronatijd begon de architectuurhistoricus als tijdverdrijf met het gedetailleerd inkleuren van kaarten met digitale kwasten en penselen. “Kaarten komen door het gebruik van kleur echt tot leven. Je kunt hierdoor als het ware door de straten lopen zoals ze er in de 17e en 18e eeuw uit zagen”, legt Laman uit.

De Leidenaar nam Den Haag, Leiden, Rotterdam, Amsterdam en vele andere stadskaarten onder handen achter zijn computer. Een zorgvuldige klus. In feite monnikenwerk waarbij ieder huisje, gebouw, boom of persoon apart wordt ingekleurd. “Hoewel ik gebruikmaak van digitale technieken, is het echt handwerk. Gemiddeld ben ik met een kaart van een grote stad zo’n zestig uur bezig. Bij kleinere steden gaat het om ongeveer veertig uur.” Delft was de uitzondering op deze regel. Die historische kaart was zó gedetailleerd dat Laman daar ook zeker zestig uur zoet mee was. Van de legenda, de rijkversierde cartouches met het stadswapen en de stadsnaam blijft hij altijd af. “Juist daarin zie je de mooie gravuretechniek die vroeger werd gebruikt en ongekleurd het best tot zijn recht komt”, legt Laman uit.

Gouda, Ioan Blaeu full colour

Historische stadskaarten in full colour
Laman werkte jarenlang als adviseur erfgoed en ruimte bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland, maar besloot in 2020 om met vervroegd pensioen te gaan en zich te storten op zijn nieuwe uitdaging. Hij werkt nu als moderne ‘Afsetter’, afsetters waren in de 17e en 18e eeuw ambachts­lieden die de stadskaarten bescheiden inkleurden. Veel archieven beschikken tegenwoordig over hoge resolutieversies van historische stadskaarten, die Laman bestudeert en met heldere kleuren opfrist ‘waardoor de kaart nog beter leesbaar wordt’. Wat opvalt aan alle stadskaarten die hij onder handen nam is dat steden in de 17e en 18e eeuw een stuk groener waren. “In Den Haag zie je veel tuinen bij woningen en paleizen. Soms zie je zelfs stukjes landbouwgrond inclusief vee. Door de verstedelijking zijn veel van deze groene elementen verdwenen.”

Met zijn bedrijf Historische Stadskaarten Full Colour hoopt Laman uiteindelijk zeker zestig steden in te kleuren. “Momenteel werk ik aan Maastricht waar de Maas als blauwe ader doorheen loopt.” Alle kaarten zijn online te bestellen in twee gangbare formaten, 35 bij 50 centimeter en 50 bij 70 centi­meter. “Eigenlijk ben ik hier als persoonlijk tijdverdrijf mee begonnen, maar het is uitgegroeid tot een collectie, die de moeite waard is om onder de aandacht te brengen”, aldus de Afsetter.

Historische Stadskaarten Full Colour
T 06 24 27 24 23
www.historischestadskaartenfullcolour.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 135 van LEVEN! Magazine #54

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Marcus Laman