De gemeente Leidschendam-Voorburg mag zich straks misschien de groenste stad van Nederland noemen. Deze verborgen parel aan de Vliet nodigt iedereen uit om al wandelend, fietsend of varend te komen genieten van de rijke historie en de prachtige natuur.

Al jarenlang wordt er flink geïnvesteerd in het creëren van een prettige woonomgeving met veel groen en ruimte om te spelen. Wethouder Openbare Ruimte Nadine Stemerdink is er geboren en getogen. Trots vertelt ze dat ze nog elke keer iets nieuws ontdekt. “Je kunt hier makkelijk een week verblijven, zoveel is hier te zien en te beleven. Mensen wonen hier graag en dat merk je. Er is een grote betrokkenheid. We luisteren naar de wensen van onze inwoners en stemmen de wijkbeheerplannen met hen af. Zo ontstaan er bijzondere initiatieven.

Een leuk voorbeeld is Operatie Steenbreek. In een aantal wijken zijn de straten zo smal dat je er geen groen kunt plaatsen, maar een klein geveltuintje past altijd wel. Buurtbewoners krijgen in ruil voor een stoeptegel een plant. Kleine moeite, groot effect. Als je omgeving groen, schoon en netjes is, woon je er zoveel prettiger en word je ook aangemoedigd om het prettig te houden. Dat gebeurt hier en daarom vinden we aandacht voor onze openbare ruimten zo belangrijk.”

Verleden en heden
Wat het gebied vooral zo aantrekkelijk maakt is de diversiteit. “We hebben écht alles,” vervolgt Stemerdink. “Twee historische centra, vier molens die opengesteld zijn voor bezoekers en waarvan molen de Vlieger in Voorburg nog operationeel is, een indrukwekkend sluizengebied en zelfs een strand met een vogelplas bij recreatiegebied Vlietland. Dat verleden is heel mooi, maar we zitten niet stil. We zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer, er is een uitgebreid fietspadennet en we hebben schitterende terrassen aan de Vliet. Park Vreugd en Rust heeft een dierenweide en in de muziekkoepel worden regelmatig festivals gehouden. En bij Stompwijk fiets je zo het groene hart in.”

Lekker kopje koffie
Als je dan toch in de buurt bent, kom dan ook zeker eens langs bij Coffee Works.

Coffee Works is meer dan alleen een espressobar en koffiespeciaalzaak,
het is een concept. Een fijne trendy plek waar je in een ongedwongen sfeer
geniet van de lekkerste koffie – gezet door professionele barista’s -, kwaliteitsthee
en heerlijke muffins, croissants en klassieke ‘homemade specials’.
Iedereen voelt zich 7 dagen per week welkom bij Coffee Works; ondernemers,
maar ook ouders met of zonder hun kinderen. Neem plaats op het
heerlijke terras en je hoeft voorlopig echt nergens meer heen. Maar is dit
toch zo, dan is het fijn om te weten dat je alles ook ‘to go’ kunt meenemen.

(Parkweg 55, Voorburg)

Weten wat er nog meer te doen is in de omgeving Leidschendam-Voorburg? Klik dan hier voor de online versie van de zomer editie van LEVEN Magazine. Pagina 082 t/m 087

Tekst: Lizzy de Wilde
Fotografie: Charles Groeneveld, Michel Groen