Waar wil een kassenbouwer het liefst wonen? Juist, in een huis van glas. In de ecologische zone in ’s-Gravenzande creëerde Ron van der Burg een futuristische en vrijwel zelfvoorzienende kaswoning. Hier woont het 7-koppige gezin in het meest duurzame huis van het Westland.

Een jaar geleden trokken Ron van der Burg en Annelies met hun samengestelde gezin van vijf kinderen in hun nieuwe woning. Misschien is dit wel het meest opvallende huis in het Westland. Niet alleen vanwege het uiterlijk – half huis, half kas – en de locatie, maar vooral door de filosofie.

Ze wilden een zo duurzaam mogelijk huis bouwen dat tegelijk luxe is. Het pand is bijna zelfvoorzienend en van alle gemakken voorzien. Door de toepassing van een nieuw bouwsysteem – Ron noemt de bouwblokken een soort lego – is de isolatie optimaal. Gas is er niet, de energie wekken ze op met zonnepanelen die geïntegreerd zijn in de glazen overkapping. Het klimaat kunnen ze regelen met een ventilatiesysteem. Als noodvoorziening is er een palletbrander in de garage. Met zijn bedrijf Nobutec, gevestigd in Wateringen, bouwt hij kassen, tuincentra (bijvoorbeeld De Bosrand in Wassenaar) en speciale toepassingen voor scholen en bedrijven. Ron zit dus dicht bij het vuur. De vlam sloeg pas echt in de pan toen hij meewerkte aan een duurzame wijk in Culemborg.

Met de inrichting zijn ze nog lang niet klaar. “Het is een combinatie van landelijk en stoer,” vertelt Ron. “Het Spaanse hekwerk langs het inpandige dakterras is één van de details die voor warmte zorgen. In de tuinkamer willen we een mediterrane sfeer creëren met fruitbomen. Die zullen daar goed gedijen, de temperatuur kunnen we immers zelf reguleren.” Het meest inspirerende van wonen in dit huis? “De verbinding met de natuur; iedere dag zijn de wolken en kleuren anders.”

Meer lezen over de kaswoning van Ron? Klik dan hier en lees verder op pagina 067 van Leven Magazine.

Tekst door Caroline Ludwig
Fotografie door Eddy Wenting