Naast Goudsmidatelier Tafel van Goud in Rijswijk is nu ook hun tweede Goudsmidatelier open in Schiedam. Lou van Rossum en Taco Nijman stuitte bij toeval op deze ambachtsstad waar ze nu alweer bijna twee jaar met veel plezier wonen. “Hier gaan wij onze eigen stijl nog meer ontwikkelen.”

Zij hebben elkaar 22 jaar geleden ontmoet tijdens het opknappen van een oude kerk in Frankrijk. Inmiddels zijn Taco en Lou 17½ jaar getrouwd, hebben zij al tien jaar Goudsmidatelier Tafel van Goud in Oud-Rijswijk en nu een tweede winkel en werkplaats in Schiedam-Centrum.

Persoonlijke details

Wat hun sieraden zo bijzonder maakt, is dat zij er altijd een persoonlijk detail in verwerken. In hun eigen trouwring zit bijvoorbeeld het hekwerk van de kerk waar zij elkaar hebben ontmoet. In de ring die Taco maakt voor een klant zijn de twee trouwringen van haar ouders, die ruim 60 jaar door hen zijn gedragen, verwerkt met behoud van de oorspronkelijke gravures. “Wij gaan aan onze gouden tafel zitten om samen met de klant iets te maken,” vertelt Lou. “Ik vertaal het verhaal van de klant in goud en zit vol ideeën. Taco kijkt of het uitvoerbaar is en vertaalt mijn verhaal weer in een sieraad.” Taco voegt toe: “Een aantal jaar geleden ben ik gestart met technisch 3D-tekenen. Daardoor kan ik, terwijl klanten aan tafel zitten, direct een ontwerpidee laten zien. De mogelijkheden van het ontwerpen in 3D zijn eindeloos.”

Van thuiswerken tot atelier

Een eigen winkel wilde Taco, van oorsprong goudsmid en diamantzetter, eigenlijk nooit. Toen hij met zijn derde draaibank aan kwam zetten in hun dubbel bovenhuis vond Lou het toch tijd om atelierruimte te zoeken. “Zo kwamen we terecht in ons atelier- en winkelruimte in Rijswijk,” vertelt Lou. “Ik vond het zonde om er geen winkel van te maken en heb toen etalages ingericht. Naast mijn werk als interim-manager bij verschillende opdrachtgevers werkte ik op zaterdag met Taco in de winkel. Drie jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en nu werken wij fulltime samen.”

Van idee tot sieraad

Voor het stel werkt het prima zo. Beiden zijn ergens anders goed in en versterken elkaar. Taco is echt van het materiaal en het maken, terwijl Lou sterk is met mensen en makkelijk kan schakelen. In hun nieuwe Goudsmidatelier in Schiedam verwachten ze nog meer hun eigen stijl te kunnen ontwikkelen en zelf collecties te ontwerpen en maken. Van idee tot sieraad, alles doen ze zelf, in opdracht of naar eigen ontwerp. Lou: “Onze stijl kenmerkt zich door mooie sieraden van goud en diamant, met beweging, een speelse twist en een persoonlijk verhaal. Wij borrelen van de ideeën en gaan in Schiedam laten zien wat wij nog meer in huis hebben.”

Kijk voor meer informatie over Goudsmidatelier Tafel van Goud op www.tafelvangoud.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 125 van LEVEN! Magazine #39