De advocaten en juristen van HJF Advocaten vormen een hecht team. Samen staan ze sterk, al bijna dertig jaar. Het groeiend aantal vrouwelijke advocaten draagt daar absoluut aan bij.

Het team van HJF Advocaten telt twaalf advocaten, twee juristen en vijf stafleden. Sinds midden 1990 houden ze kantoor in Voorburg, in 2012 kwam er een vestiging in Rotterdam bij. Advocaat Lieberte van Walree begon in 2005 als één van de eerste vrouwelijke advocaten bij HJF en heeft de afgelopen jaren vier vrouwelijke collega-advocaten mogen verwelkomen: Laura Dorsman, Sabrina Krassenburg, Maartje Haasjes en Nicole Nottroth. Waarin maken de dames het verschil? Van Walree en Nottroth buigen zich over deze vraag. Van Walree: “Ons team is meer in balans. Wij, de vrouwen, hebben nu meer dan vroeger een wezen­lijke inbreng. Ik ervaar een sterker wij-gevoel en een andere energie waardoor we als team meer voor elkaar krijgen.”

Waardering
Beide dames zijn het erover eens dat de persoonlijke betrokkenheid en het empatisch vermogen van de vrouwelijke collega’s drempelverlagend werkt. Nottroth: “Wij
ontvangen regelmatig bedankjes van cliënten, bloemen en kaarten, waaruit je kunt opmaken dat onze benadering gewaardeerd wordt. Waarmee ik niet wil zeggen dat onze mannelijke collega’s niet betrokken zijn, ze staan er gewoon wat anders in. En juist daardoor ontstaat er een beter evenwicht tussen privé en werk en het persoonlijke en het zakelijke.”

Diverse specialismen
HJF Advocaten omschrijft zichzelf als sparringpartner voor met name ondernemers. De advocaten en juristen zijn gespecialiseerd op één of meer rechtsgebieden en overleggen regelmatig met elkaar. Vanaf eind september heeft iedereen het extra druk. Van Walree: “Mensen gaan opruimen, willen met een schone lei 2022 in en bellen ons om zaken aan te pakken die al een tijdje liggen te wachten. Aangezien we het nu toch over onze vrouwelijke advocaten hebben, is het wel leuk om aan te geven wat dit voor hen betekent. Laura krijgt verzoeken om de algemene voorwaarden aan te passen of diverse contracten te herzien. Sabrina heeft haar handen vol aan arbeidsrechtkwesties en Maartje aan echtscheidingen. Na de zomer is er zoals bekend vaak een piek in het aantal echtscheidingen en dat is haar specialisatie. Daarnaast houdt Maartje zich samen met mij bezig met het bieden van perspectief aan bedrijven in financiële moeilijkheden, bijvoorbeeld inzake de nieuwe wet WHOA. Ik word op mijn beurt ook benaderd in huurkwesties of om bezwaar te maken tegen de weigering van bouwvergunningen. En last but not least staat Nicole, naast arbeids- en huur­zaken, mensen bij die in schuldsituaties zitten.”

Voor ondernemers en particulieren
Naast ondernemers kunnen ook particulieren aankloppen voor de behartiging van
juridische belangen. Nottroth: “Wij willen al onze cliënten ‘oprecht gewoon goed’
helpen, zonder uitzondering. We zijn eerlijk naar alle partijen toe en zullen het zeggen als we iets niet voor elkaar kunnen krijgen omdat het ons inziens niet haalbaar is.
‘Gewoon’ staat voor laagdrempelig en ‘goed’ voor kwaliteit. Dat doen we met het team. We hebben elkaar nodig om tot de beste adviezen en bemiddeling te komen. De combinatie mannen en vrouwen versterkt het resultaat.”

HJF Advocaten
Westeinde 58d, Voorburg
T 070 387 00 08
www.hjfadvocaten.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 90 t/m 91 van LEVEN! Magazine #48

Tekst: Lizzy de Wilde / Fotografie: Hiske van der Gronden, locatie Central Park, Voorburg