Peter Boelhouwer van DB Evenementen grijpt deze herfsteditie van LEVEN! aan om terug te blikken op de afgelopen twee jaar. Een mooi moment voor reflexie. Hij ziet namelijk overeenkomsten tussen corona, je bedrijf anders inrichten en je klaar maken voor de volgende stap.

Hij is een geboren doener, maar hij filosofeert ook graag. Door alle evenementen en activiteiten die hij (mede) organiseert kent Boelhouwer Den Haag als geen ander. Hij heeft een gigantisch netwerk, zowel in het publieke als het private domein, en wordt regelmatig benaderd door diverse partijen om te sparren. Zijn manier van denken is oplossingsgericht: hoe maak je gebruik van je kennis en ervaring om in te spelen op veranderingen?

Rigoureuze verbouwing
Boelhouwer: “Door corona werden we min of meer gedwongen om onszelf opnieuw uit te vinden. In maart 2020 werden de eerste evenementen al uit de boeken gehaald. In korte tijd gingen onze aanvragen van honderd naar nul en lag onze hoofdactiviteit stil. We moesten ons bedrijf opnieuw inrichten en het aanbod aanpassen om verder te kunnen. Net als bij het veranderen van je interieur ga je dan schuiven, nieuwe dingen kopen en neem je soms afscheid van vertrouwde zaken. Wij hebben ons bedrijf rigoureus verbouwd en onze bedrijfactiviteiten compleet anders ingericht, zonder onze identiteit te verliezen.”

Vraagstukken en manier van denken
Als organisator van evenementen is Boelhouwer altijd bezig met publieksstromen en veiligheid. Die kennis en kunde kon hij inzetten om publiek in winkelgebieden in de nieuwe ander­halvemetersamenleving zo veilig en prettig mogelijk van A naar B te krijgen. Boelhouwer: “Uit mijn netwerk kwamen vrij snel vragen om mee te denken over de uitdagingen die corona met zich meebrengt. Een mooi voorbeeld is de Haagse Markt, waar we een veiligheidsplan voor hebben gemaakt. Hoe richt je de logistiek van de markt zo in, dat de ondernemers omzet draaien én de marktbezoekers zich welkom voelen? We hebben met het team en andere onder­nemers talloze scenario’s bedacht en binnen 24 uur een plan opgesteld, inclusief al het benodigde materiaal zoals hekken, stickers en banieren. Al doende leerde ik mijn bedrijf beter kennen, wat weer geleid heeft tot een andere bedrijfsstructuur en een andere positionering. Onze focus ligt nu veel meer op het adviseren van bedrijven over de organisatie van events en publiekszaken. We hebben vier pijlers: organisatie van evenementen voor de publieke en zakelijke markt (DB Evenementen), productie van evenementen, signing en logistiek (Haagevents), advies en begeleiding van stedelijke vraagstukken op het gebied van veiligheid, mobiliteit en logistiek, en veiligheid: het schrijven van veiligheidsplannen, vergunningen, enzovoort. De laatste twee, advies en veiligheid, hebben ons door de crisis heen geholpen.”

Sterk team
Jezelf opnieuw uitvinden betekent dat je het bekende gewoontes overboord moet gooien en flink moet investeren. “Als een stel jonge honden zijn we aan de slag gegaan. Het lastige is dat je alles tegelijkertijd moet doen en je kostenstructuur ook meegaat. We hebben een enorme prestatie geleverd en ik vind het heel knap dat iedereen positief in de wedstrijd is gebleven en niet is afgehaakt. Daar heb ik veel respect voor. We hebben de pijn verdeeld. Ons bedrijf was gezond en daardoor konden we investeren en werk ‘creeëren’, dat geldt niet voor alle ondernemingen. Het team is nog nooit zo sterk geweest als nu, en daar ben ik trots op.”

Vertrouwen
De steeds verdergaande versoepelingen van de maat­regelen bieden de branche weer perspectief. Boelhouwer: “We zijn er nog niet. Uit ervaring weet ik dat als je zo hard dicht gaat, je ook tijd nodig hebt om weer open te gaan, om alles te organiseren en iedereen in de aan-stand te krijgen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we daar met elkaar toe in staat zijn. De crisis heeft zichtbaar gemaakt dat we dingen in korte tijd anders kunnen doen. En kijken wij uit naar de Intocht Sinterklaas, Royal Christmasfair en het aftel moment met Vuurwerk aan de Hofvijver.”

DB Evenementen
Tinwerf 4, Den Haag
T 070 307 29 00
www.dbevenementen.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 88 t/m 89 van LEVEN! Magazine #48

Tekst: Lizzy de Wilde / Fotografie: Pascale van Reijn