Al vijftig jaar is L-Groep Totaalonderhoud dé aannemer voor particulieren, bedrijven en gemeentes. Maar er is niet alleen een succesvol jubileumjaar te vieren; eigenaar Hans Lammertink heeft ook een heel mooi sociaal-maatschappelijk initiatief op de kaart gezet met Sportpark Irene in Rijswijk.

“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt”, vertelt Hans Lammertink, directeur van L-Groep Totaal­onderhoud. Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat Lammertink gestart is met zijn onderhouds­bedrijf L-Groep. Piepjong was hij destijds, maar zijn ambities waren groot. “Timmeren vond ik heel leuk, maar ik zag mezelf niet tot op hoge leeftijd zelf op de steigers staan. Daarnaast wilde ik uitbreiden, het totale aannemerspakket verzorgen en niet afhankelijk zijn van onderaannemers die opeens geen tijd meer voor je hebben.” Daarom regelt Hans Lammertink het binnen zijn bedrijf allemaal zelf en neemt hij zijn klanten, die bestaan uit particulieren, bedrijven en gemeentes, van A tot Z alles uit handen. Daarbij is L-Groep Totaalonderhoud nooit een verzoek uit de weg gegaan. “Of het nu gaat om de verbouwing van een toilet of een miljoenenrenovatie-project: wij zijn flexibel en doen alles. Daarom heeft L-Groep zo’n brede schaal aan opdrachtgevers.”

Buurthuis van de Toekomst
Hoe goed en breed L-Groep Totaalonderhoud ook inzetbaar is, op één aspect zal er nooit een concessie worden gedaan. Lammertink: “Tegenwoordig draait alles om geld en wordt de kwaliteit uit het oog verloren. Wij zullen altijd naar de kwaliteit blijven kijken en die ook leveren.” Oftewel: beloftes worden altijd waargemaakt. Van service en onderhoud tot projectontwikkeling en van schilderwerkzaamheden tot installatiezaken, er is niets waar het brede team van L-Groep Totaalonderhoud niet mee uit de voeten kan. Maar er is meer, want al was het plan om het wat rustiger aan te doen, Lammertink heeft moeite met stilzitten en heeft zich naast zijn werkzaamheden ook nog op een sociaal-maatschappelijk project gestort. “Zelf woon ik om de hoek van Sportpark Irene in Rijswijk. Dit sportpark lag jarenlang braak en stond te koop. Op zo’n mooie locatie moeten toch dagelijks
allerlei activiteiten te doen zijn, vond ik. Ik schreef een plan voor een Buurthuis van de Toekomst, sloot een deal en ging ermee aan de slag.”

Een goed begin
Inmiddels wordt er in Sportpark Irene volop gesport door scholen, de wijkvereniging en door het bedrijfsleven. Daarnaast traint het eerste team van zowel dames als heren van ADO hier op de velden en is er ook een auti-voetbalclub, voor kinderen met een stoornis in het autistische spectrum. Er is nog genoeg capaciteit voor nog meer scholen, verenigingen en bedrijven die van de ruimte en de faciliteiten gebruik willen maken. “Hoe meer reuring, hoe beter”, vindt Lammertink. Het doel is om het sportpark zeven dagen in de week open te hebben voor allerlei uiteenlopende sporten en activiteiten, zoals bijvoorbeeld een gelegenheid om voor een paar euro samen te eten. Want eenzaamheid en armoede doorbreken, daar zet Lammertink zich graag voor in. “Ik kom zelf uit een gezin dat armoede gekend heeft. En op mijn veertiende ben ik van school gestuurd met de mede­deling ‘dat er niet veel van mijn terecht zou komen’. Ik weet hoe het is om buiten de boot te vallen. Nu is het prettig om iets terug te kunnen doen.”


Op 24 juni organiseert Lammertink de Dag van de Eenzaamheid in Sportpark Irene. Er is lunch, er wordt opgetreden door zangers, zangeressen en een cabaretier, er is bingo en tot slot een diner. “Het liefst organiseer ik structureel wekelijks iets, maar je moet tenslotte ergens beginnen”, aldus Lammertink. Vrijwilligers voor de keuken en de bediening worden nog gezocht. Aanmelden doe je op aanmelden@samenrijswijk.nl


L-Groep Totaalonderhoud
Schietlood 2, Den Haag
T 085 273 99 00
www.l-groep.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 106 t/m 107 van LEVEN! Magazine #50

Tekst: Laura van der Meer / Fotografie: Hiske van der Gronden