Kunstmuseum Den Haag is in het programma West Wordt Wakker op Radio West uitgeroepen tot het mooiste gebouw van de regio. In juli konden luisteraars hun favoriete gebouw opgeven. Uit de honderden inzendingen heeft een jury bestaande uit oud-wethouder Joris Wijsmuller, Omroep West-hoofdredacteur Henk Ruijl en toerisme-expert Angelique Werner 15 genomineerden gekozen.

Daarna konden luisteraars stemmen op hun favoriet. Wijsmuller is tevreden met de winnaar. “Het is het mooiste gebouw van Zuid-Holland, en misschien wel van heel Nederland!” Eén van de inzenders is Marie-José. “Het heeft een prachtige, evenwichtige gevel die mooi weerspiegeld wordt in het water van de vijvers”, legt ze uit. Ook Monique nomineerde het gebouw. “Het is van ingetogen schoonheid met speciaal voor het museum gemaakte gele bakstenen.”

Grote eer
Zakelijk directeur Paul Broekhoff van Kunstmuseum Den Haag vindt het een grote eer: “Als ik er op mijn fiets langsrij, denk ik nog steeds “jeetje wat is het toch een bijzonder mooi gebouw”. Ik vind de dakkappen heel mooi. Berlage heeft dit museum ontworpen als een daglicht museum, dat betekent dat de kunst in het daglicht staat.”

“Bezoekers van Kunstmuseum Den Haag zijn vaak onder de indruk van het gebouw”, zegt communicatie-medewerker Irma Benliyan. “Ze vinden de kunst heel mooi, maar zijn vaak overdonderd door de schoonheid van dit gebouw. Het is eigenlijk ons grootste kunstobject.”

Bijna duizend luisteraars zijn het daar mee eens. Zij kozen Kunstmuseum Den Haag als ‘mooiste gebouw’. In totaal hebben 8.110 mensen hun stem uitgebracht. Het Vredespaleis werd tweede en Huygens’ Hofwijck derde. De oorkonde komt waarschijnlijk niet naast de Victory Boogie Woogie te hangen. “Maar we zoeken er een mooi plekje voor in het museum”, zegt Paul Broekhoff.

De wedstrijd werd georganiseerd door presentatoren Tjeerd Spoor en Jorinda Teeuwen. Hun programma West Wordt Wakker hoor je elke werkdag tussen 6.00 en 10.00 uur op Radio West.

Omroep West
Laan van ’s Gravenmade 2, Den Haag
T 070 307 88 88
www.omroepwest.nl

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41, Den Haag
T 070 338 11 11
www.kunstmuseum.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 62 t/m 63 van LEVEN! Magazine #51

Fotografie: Chris Westerduin