Al meteen met de eerste foto die Adrian Sommeling op Facebook plaatste, was het raak. Een paar jaar later heeft hij 300.000 volgers en heeft hij – samen met zoon Nicolas – een eigen YouTube-kanaal. De Zoetermeerse fotograaf vertelt de verhalen achter zijn magisch-realistische beelden.

Het begon uit praktische overwegingen. Hijzelf en zijn zoontje Nicolas, inmiddels tien jaar oud, zijn de belangrijkste personages in de foto’s van Adrian Sommeling. Vanaf 2012 werkt hij aan een serie wonderlijke beelden. Vanaf de allereerste afbeelding die hij op Facebook postte, is het een succesverhaal. Binnen een mum van tijd had hij 2.000 likes. De foto bleef dagenlang hoog genoteerd, vertelt Adrian op een zonnig terras in winkelcentrum Stadshart in Zoetermeer, niet ver van zijn huis.

Stroomversnelling

Die eerste foto was een zwart-wit beeld van een man met paraplu die zich staande houdt in een stormachtige wind. Een jongetje zweeft hoog achter hem in de lucht, met twee handen houdt hij de jas van de man vast. Adrian weet nog precies hoe hij die foto maakte. Het was een regenachtige dag. Om voor voldoende licht te zorgen, had hij een paar flitsers op het plafond gericht. Het huiskamerraam gebruikte hij als andere lichtbron.

Kleine Nic, toen zes jaar, lag in de huiskamer met zijn buik op twee krukjes, de armen gestrekt vooruit, een brede lach op zijn gezicht. Zijn zoontje hield twee touwtjes vast, zodat Adrian later in de beeldbewerking zijn handen eenvoudig aan de regenjas vast kon maken. Adrian: “Door deze foto kwam alles in een stroomversnelling. Er kwamen zoveel goede reacties, dat motiveerde me enorm. Ook nieuwe foto’s kregen veel respons en zorgden voor extra volgers. Niet alleen via Facebook, maar ook via de fotografiesites als 500px.”

YouTuber

Met zijn zoon en zichzelf als hoofdpersonen bouwde hij een bijzondere serie beelden op. Die doen denken aan films als The Polar Express en het werk van de Amerikaanse fotograaf Dave Hill. Klik hier en lees er alles over op pagina 129 t/m 135 van LEVEN! magazine.

www.adriansommeling.com
https://www.youtube.com/user/AdrianSommeling

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Adrian Sommeling