Stap over de drempel van de maar liefst 850 m² grote winkel aan de Scheveningse Doctor Lelykade en je staat midden in het walhalla voor de echte ‘guitar lover’. De liefde voor het instrument is er voelbaar. “We delen onze passie met onze klanten. Dat schept natuurlijk direct een band.”

De sfeer is goed in het gitarenparadijs aan de Tweede Haven. Het is duidelijk dat ze bij Max Guitar niets leuker vinden dan iemand blij maken met een mooi instrument. Robbert van der Ende, oprichter en eigenaar van Max Guitar, heeft een mooie visie: “Voor ons maakt het niet uit of onze klant een beginner is of een ervaren muzikant. We willen álle gitaristen bedienen. Maar concessies op de kwaliteit van de instrumenten en apparatuur doen we niet. We voeren alleen producten waarvan we weten dat onze klanten die nog jaren zullen waarderen. Misschien hebben we – relatief gezien dan – weinig merken, maar van die merken hebben we wel echt bijna álles.” Het assortiment begint bij gitaren voor beginners van zo’n 150 euro tot gitaren voor de professionals en ‘guitar aficionados’ van soms wel enkele tonnen. De meest verkochte gitaren liggen in de prijsklasse tussen 2.000 en 10.000 euro.

Zonder compromissen
Het is inmiddels een kleine veertig jaar geleden dat Robbert met een bescheiden muziekwinkel in de Haagse Edisonstraat startte: Feedback. Feedback groeide snel en verhuisde naar een groter pand aan de Loosduinseweg. “Al wil je het nog zo goed doen, soms kom je op een ‘bumpy road’ terecht. Na een verwoestende brand in 1992 was de magie verdwenen. Ik ben in de loop der tijd door schade en schande wijs geworden. Mijn passie voor gitaren en muziek heeft er gelukkig nooit onder geleden. Toen het zakelijk tegenzat, ben ik naar het buitenland vertrokken om onder andere gitaarbouw te studeren. Daar kwam ik tot het inzicht dat je, als het even kan, moet doen waar je écht gepassioneerd over bent. Bij terugkeer besloot ik daarom om toch weer een winkel te beginnen; dit keer uitsluitend gericht op gitaren. Niet met het idee om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om een gitarenwinkel te hebben die is zoals ik vind dat een gitarenwinkel zou moeten zijn. Zonder compromissen.” In 2004 richtte de energieke en optimistische ondernemer aan de Laan van Meerdervoort Max Guitar op, vernoemd naar de ‘MXG’ of ‘Maximum Guitar’ die hij bouwde samen met de Engelse gitaarbouwer Patrick Eggle en verwijzend naar het voor hem maximaal haalbare op elektrisch gitaargebied.

Beroemde klanten en zeldzame gitaren
De bevlogenheid voor zijn product vertaalde zich in een gestage, stabiele groei van zijn bedrijf. Sinds juni 2015 is Max Guitar gevestigd aan de Doctor Lelykade 12 en inmiddels telt het bedrijf 14 medewerkers, allemaal gitaristen. “Onze klanten zijn, net als wij, liefhebbers. Hoewel ik zelf vind dat je een gitaar hebt om op te spelen, zijn er ook klanten die een bijzondere gitaar kopen om naar te kijken. Gitaren worden ook gekocht als beleggingsobject. Neem bijvoorbeeld de replica van de gitaar van George Harrison uit de periode van The Magical Mystery Tour. Die gitaar vertegenwoordigt een waarde van zo’n 30 K en zal ongetwijfeld nog verder in waarde stijgen.” Robbert geniet van zijn business. “Natuurlijk is het super om te kunnen vertellen dat je gitaren hebt verkocht aan bijvoorbeeld Kensington, Spike van Direct, Waylon en de mannen van Golden Earring, maar we vinden het even leuk om onze liefde voor gitaren met andere klanten te delen. Iedereen is hier even welkom. Dat is het idee.”

Max Guitar
Doctor Lelykade 12, Den Haag
T 085 303 0640
www.max.guitars/nl/

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 68 t/m 69 van LEVEN! Magazine #49

Tekst: Martine van Rijn / Fotografie: James van der Ende