Rabobank vindt dat cultuur niet slechts voor de ‘lucky few’ moet zijn, maar voor iedereen. Daarom is Rabobank in de regio Den Haag founding partner geworden van Open Amare. Dit is een initiatief om ook mensen die niet de middelen hebben, de mogelijkheid te bieden een bezoek te brengen aan het theater Amare.

Waar voorheen de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater stonden, is inmiddels Amare verrezen. Amare is het onderkomen van vier gerenommeerde organisaties: Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en het voormalige Zuiderstrandtheater. “Het is een uniek instituut dat een belangrijke functie voor de stad en de regio kan gaan vervullen. Die ambities zijn er ook, want directeur Jan Zoet wil van Amare een plek maken waar iedereen zich thuis voelt: de stadsbewoner, muzikant, danser, student en overige bezoekers. Hij ziet het als een taak van de organisatie om dit prachtige kunstgebouw ‘van iedereen’ te maken. Dat sluit heel goed aan bij de waarden van Rabobank”, vertelt Harry Wientjens, directeur Coöperatieve Rabobank in de regio Den Haag.

Kunst en cultuur voor iedereen
“Bij Rabobank zien we economie niet los van andere domeinen. Brede welvaart vraagt actieve aandacht, hier focussen we ons op. Daarvoor is van alles nodig: onderwijs, sport, gezondheidszorg, enzovoort. Ook kunst en cultuur zijn belangrijk voor een brede welvaart. Het hangt allemaal met elkaar samen”, aldus Wientjens. Met het partnerschap met zowel het Kunstmuseum, het Residentie Orkest en met Amare, bevestigt Rabobank het belang dat de bank hecht aan kunst en cultuur in de stad. Rabobank ondersteunt al jarenlang sport en cultuur en kiest daarbij steeds voor laagdrempeligheid en toegankelijkheid voor de hele gemeenschap.

Méér dan zichtbaarheid
“Als tegenprestatie voor de ondersteuning die we als partner bieden, verwachten we méér dan zichtbaarheid van Rabobank. Het is fijn dat onze naam zichtbaar is in de publieke ruimte en op andere uitingen, maar we vinden het vooral belangrijk dat Amare er echt voor de stád is, voor de bewoners in de héle stad. Dat past bij Rabobank. Het gaat ons om een inclusieve samenleving. Waarbij iedereen zou moeten kunnen genieten van bijvoorbeeld kunst en cultuur, met het oog op het versterken van de leefomgeving en dus op brede welvaart. Bij Amare is hiervoor het concept ‘Open Amare’ ontwikkeld.”

Huis voor heel Den Haag
Amare zal met Open Amare cultuur bieden voor de gehele gemeenschap, ongeacht in welke straat iemand woont en of diegene veel of weinig te besteden heeft. Amare wil een ‘Huis voor heel Den Haag’ zijn. Samen met lokale partners zal op gezette tijden in de verschillende publieke ruimtes van het gebouw een divers cultuuraanbod worden verzorgd voor iedereen. En Amare gaat experimenteren met de foyer als plek waar iedereen zijn eigen kunsten mag beoefenen, een grote, openbare repetitieruimte naar het inspirerende voorbeeld van Centquatre-Paris in Parijs. “Daar wil Rabobank graag een bijdrage aan leveren. Met trots verbinden we hier onze naam aan en zullen we waar mogelijk stimuleren en ondersteunen. Growing a Better World Together”, besluit Wientjens.

Meer over Rabobank en haar coöperatieve missie:

www.rabobank.nl/over-ons

www.amare.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 74 t/m 75 van LEVEN! Magazine #49

Tekst: Martine van Rijn / Fotografie: Pascale van Reijn