In de haven van Scheveningen is het altijd een komen en gaan van schepen. Nu de finish van de grootste zeilrace ter wereld, de Volvo Ocean Race, ook in de haven plaats zal vinden, moet er een hoop worden geregeld. Havenmeester Cees Duvekot kijkt er met vertrouwen naar uit. Hier vertelt hij over zijn werk en passie voor schepen.

De liefde voor schepen en water heeft er altijd ingezeten. Van jongs af aan ging Cees al iedere vakantie in Vrouwenpolder op de boulevard van Vlissingen bootjes kijken. Dat hij de Hoge Zeevaartschool zou gaan doen, stond voor hem als een paal boven water. Na zijn opleiding heeft hij lange tijd op Shell-tankers gevaren. Nu is hij sinds 2015 – na 25 jaar werkzaam te zijn geweest bij KLM – weer terug bij zijn roots in de maritieme sector en voelt hij zich als een vis in het water

“Het zit ook wel in de genen die passie voor schepen en varen,” vertelt Cees lachend op zijn kantoor op de Visafslag 1. “Mijn opa heeft gevaren en mijn vader ook als de oorlog er niet tussen was gekomen. Mijn oudste zoon zit bij de marine en in mijn vrije tijd vaar ik zelf graag nog met mijn centaur, die bij de Braassem ligt. Varen geeft het ultieme gevoel van vrijheid.”

Groots onthaal

Scheveningen is ‘the ultimate destination’ van de Volvo Ocean Race, de formule 1 van de zeilsport. Om zich voor te bereiden op de finish van deze race vloog Cees met zijn vrouw naar Alicante en Kaapstad. “Daardoor heb ik een beeld gekregen hoe ze het daar doen, wat er op ons af komt en heb ik veel contacten opgedaan. Natuurlijk is het spannend of het allemaal gaat passen in de haven. De haven is pas vol als je er niet meer in kunt verdrinken. Het is heel gaaf dat dit op Scheveningen gaat plaats vinden. De wedstrijdzeilers  Moeten veel ontberingen doorstaan en ze verdienen het groots te worden ontvangen. Je mag het dan ook zeker niet missen. Een tip: kom vooral op de fiets!”

Mensen verbinden

In Scheveningen is Cees vooral bezig met het verbinden van mensen. Lees alles over hoe hij op een dag te werk gaat door hier te klikken en snel verder te lezen op pagina 58 en 59 van LEVEN! Magazine.

Tekst Marjolijn Westerlaken
Fotografie Marjolijn Westerlaken (Portret), Volvo Ocean Race