Subtiel, smaakvol en mooi. Dat springt in het oog wanneer je in het Carlton Ambassador Hotel bent. En de menukaart in restaurant Sophia staat voor puur en simpelweg lekker. Na wat renovaties heeft het hotel zich nog beter op de kaart gezet.

Twee dingen vallen je gelijk op wanneer je in het pas gerenoveerde Carlton Ambassador Hotel in de Zeestraat van Den Haag bent. Het eerste is de warme, gemoedelijke sfeer die dit monumentale pand uitstraalt. Niet alleen het interieur, maar ook de hartelijkheid van het personeel zorgt voor een echt thuisgevoel. En dat zie je direct terug in het tweede punt: van buitenlandse toeristen en dagjesmensen tot zakelijke gasten, iedereen voelt zich ook echt op z’n plek op het heerlijke terras of in het mooie restaurant Sophia. “Het zit ’m bij ons in de kleine details, de wow-factor, het persoonlijke en kleinschalige”, vertelt Ellen de Boer, general manager van het hotel. Carlton is van origine een Engelse hotelgroep, en de Engelse invloeden zijn op een speelse manier gevlochten in een Hollandse uitstraling. “Alle Carlton hotels zijn totaal verschillend”, legt Ellen uit. “Op deze locatie hebben we drie verhaallijnen door elkaar lopen die je duidelijk terug ziet. De tudorroos, die staat voor klasse. Daarnaast zie je de hindelooper schilderkunst, een Hollandse schilderkunst die onder andere wordt toegepast op bedwanden.” Tot slot speelt prinses Sophia een belangrijke rol. Ooit woonde deze prinses in de straat waar het hotel staat, wat toen nog eigendom was van haar vader Koning Willem II. “Prinses Sophia hield van het goede leven. Ons restaurant is naar haar vernoemd, hier hangt haar portret en bij de receptie vind je haar vuistdikke biografie.”

Ontmoetingsplek

Niet alleen de stijl van het hotel is prachtig, er is meer. Het Carlton Ambassador ligt in een prachtig stukje Den Haag. Een winkelrondje Noordeinde, Denneweg en het upcoming Zeeheldenkwartier sluit menigeen af met een lekkere lunch, borrel of diner bij het Carlton. “Of je nou een drankje op het terras wilt drinken, een goede salade als lunch wilt, een driegangen menu met seizoenproducten of een perfect gegrilde steak met huisgemaakte frieten en een truffelmayonaise: hier serveren we het puur, vers en op de manier die onze gasten willen.” Menig buurtgenoot die hier geregeld een hapje komt eten dus. Maar ook zakelijke gasten zitten hier op alle fronten goed. “Onze vergaderzalen zijn vorig jaar gerenoveerd. Nu is het een echte ontmoetingsplek. Ruim, licht en tegelijkertijd is het low key. Thuisvoelen is voor ons een must, daarom hebben we een smegkoelkast met drankjes en snoeppotten toegevoegd aan de zalen. Je kan hier pakken waar je zin in hebt”, licht sales manager Natascha Mondriaan toe.

Residences

Een paar jaar geleden werd het naastliggende notarispand erbij gehuurd, waardoor het Carlton Ambassador in staat was om een Mansion te bouwen. “Dit is echt een uniek concept wat nergens anders in Den Haag te vinden is”, zegt Natascha. De private Mansion biedt alle privacy die iemand nodig heeft, met een eigen voordeur, eigen vergadervertrekken en slaapruimtes. De Mansion kan volledig geboekt worden of per Residence kamer. De Residences kunnen zowel zakelijk als indivi­dueel gereserveerd worden. Ook hier vind je unieke details, zoals een originele schouw die nog uit 1861 stamt.

Koning Willem II, die ooit het pand van het Carlton in zijn bezit had, verordonneerde destijds dat het gebouw altijd een slaapfunctie moest hebben. Ooit was het een sanatorium, daarna een pension en nu vestigt het Carlton er al met succes meer dan 25 jaar in. Wie in een van de 88 kamers wil overnachten, moet dus op tijd zijn met boeken.

Lees meer over Carlton Ambassador Hotel op carlton.nl/hotel-ambassador-den-haag

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 136 & 137 van LEVEN! Magazine #42