Alles weten over de grootschalige renovatie van het Binnenhof? Nieuwsgierig naar de unieke archeologische vondsten? Op 11 november is in hartje Den Haag een nieuw informatiecentrum over het Binnenhof geopend. Hier ontdek je alles over de huidige renovatie, de 800-jarige geschiedenis en meer. Stap gerust even binnen, de entree is gratis.

Open voor iedereen
Al eeuwenlang is het Binnenhof het hart van de Nederlandse politiek. Een monumentale plek die tot de verbeelding spreekt maar ook voor iedereen toegankelijk is. Om meer te vertellen over de rijke geschiedenis en over de huidige renovatie opende onlangs het Rijksvastgoedbedrijf het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie. In het indrukwekkende, gewelfde pand aan de Plaats 22 wanen bezoekers zich toch even op en in het Binnenhof.

Archeologische ontdekkingen
Het Binnenhof is het oudste regeringsgebouw in Europa dat nog steeds door het parlement gebruikt wordt. Het verhaal van het Binnenhof start in de 13e eeuw met een klein kasteel voor de graaf van Holland. Zo liet Graaf Willem II tussen 1248 en 1280 onder andere de Ridderzaal bouwen. Sinds die tijd is er voortdurend bijgebouwd, afgebroken en verbouwd. Daarmee is het Binnenhof eeuwenlang de thuishaven van graven, gravinnen en prinselijke stadhouders.

Klaar voor de toekomst
Wist je dat het hele Binnenhof maar liefst 4.000 vertrekken, ruimten, kamers, zalen, gangen, zolders en kelders bevat? Het bijna 90.000 vierkante meter tellende complex, kan na de renovatie weer verantwoord en duurzaam worden gebruikt. In het informatiecentrum neem je alvast een kijkje in die toekomst. Je ziet ontwerpen van onder andere de nieuwe, ondergrondse publieksentree van de Tweede Kamer en de nieuwe stadsgracht. Ook maak je kennis met verschillende specialisten die de renovatie uitvoeren.

“ HET BINNENHOF IS HISTORISCH ERFGOED, OOK VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES.”

Een leuk begin van een dagje Den Haag
In het informatiecentrum kom je al veel te weten over de geschiedenis van onze Hofstad. Ook zijn er verschillende voorwerpen te zien die gebruikt worden in bijvoorbeeld de Eerste of Tweede Kamer. Kinderen kunnen (virtuele) spelletjes doen. Maar naast de veelzijdige informatie over het Binnenhof, de bewoners en de renovatie, is het ook het vertrekpunt voor andere leuke dingen die te doen zijn in Den Haag. Door de centrale ligging vormt het een mooi begin van een dagje uit. Zo liggen bekende musea als het Mauritshuis, het Haags Historisch Museum en Museum Bredius op een paar minuten lopen. Met het informatiecentrum is het hart van Den Haag een bezienswaardigheid rijker.

Praktische informatie
Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie is gerealiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf (uitvoerder van de renovatie) en blijft open tot aan het einde van de renovatie, naar verwachting 2028. Je vindt het aan de Plaats 22 in Den Haag. Het is wekelijks geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur, de entree is gratis. Kijk voor meer informatie op denhaag.com of op binnenhofrenovatie.nl