Roos, Iris en Karel met op de achtergrond de spits van de Agneskerk aan de Beeklaan.

Toen de gemeente een voormalige remise als kluspand aanbood, twijfelde Roos van Osnabrugge geen moment. Samen met compagnon Monique schreef ze zich in als bouwgroep. De notaris bezegelde hun lot en nu wonen en werken ze met hun geliefden in dit karakteristieke pand in het Haagse Regentessekwartier. Maar eerst was er een grootschalige verbouwing.

Eigenlijk waren Roos van Osnabrugge en Karel Feenstra helemaal niet op zoek naar een nieuw huis. Ze hadden het samen met dochter Iris prima naar hun zin in een nieuwbouwwoning in de Heesterbuurt. Het begon pas te kriebelen toen Roos en haar compagnon Monique Pouw een opvallend kluspand van de gemeente voorbij zagen komen. Een voormalige remise uit 1915, die ook als meubelopslag heeft gediend. Een voorwaarde was dat er twee duurzame woningen en een bedrijfspand werden gerealiseerd.

De verzameling boeken van Karel kreeg een plek in de 6 meter lange bibliotheek. Hij is naast speechschrijver ook auteur en dichter.

Grote ingreep
Roos: “Tot onze verbazing kwamen we als eerste uit de koker bij de notaris. We besloten het pand als één groot project te ontwikkelen. Met dezelfde kleuren, keukens en tegels, dat zorgt voor eenheid. Op de begane grond is Twiet Creative Marketing gevestigd, het communicatiebureau van Monique en mij. Zij woont samen met man Yesid op de eerste verdieping. Karel, Iris en ik zochten het hogerop en streken neer op de tweede en derde etage.Karel: “De verbouwing heeft anderhalf jaar geduurd en de kosten waren natuurlijk hoger dan geschat. Maar we zijn wel helemaal gasloos.

Elk deel heeft een eigen warmtepomp en het dak ligt vol zonnepanelen. Het pand is 21 meter diep en 6 meter breed. Om voldoende daglicht binnen te laten stromen, besloten we een lichthof van circa 3×3 meter te maken een grote ingreep. ” Roos: “Alle woonkamers sluiten aan op het lichthof. Onze huiskamer op de tweede etage gebruiken we vooral ‘s avonds, daar is ook de bibliotheek. Overdag verblijven we vaker in de leefkeuken in de kapverdieping. Hier zijn de oude binten nog zichtbaar. Als het hard waait, piept en kraakt het – het is dan net een schip in de lucht. Het ziet er heel strak en nieuw uit, maar in de kern is het een oud pand.”

“De topetage is als een schip in de lucht”

Oude binten en vers stucwerk in de woonkeuken op de derde etage.
Middenin het pand werd een gat van 3×3 meter gemaakt, hier kijken veertien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opa met smaak
Vanuit de keuken en het aangrenzende dakterras is er een fantastisch uitzicht over de stad. Je ziet onder meer de Agneskerk aan de Beeklaan, de Elektriciteitsfabriek, het Vredespaleis en New Babylon. Roos en Karel namen veel van hun oude interieur mee. Roos: “Mijn opa Wim Zwiers was graficus en kunstenaar; hij had een goede smaak.

Eén van de Artifort-banken komt van hem, net als de Deense Kjærholm-stoelen. Ook hangt hier veel werk van zijn hand. De betonkachel zag ik ooit in een magazine, het is een
TU-eindexamenproject van Dick van Hoff. De haard staat als een kunstobject in de kamer.” “We houden van kleine grappige kunstwerken en hebben werk van verschillende Haagse kunstenaars,” vult Karel aan. “Bijvoorbeeld van Melle de Boer, Bernice Nauta en Philip Akkerman. We wonen hier nu een jaar en het blijft bijzonder. Als ik thuiskom, drink ik altijd eerst beneden in de zaak even wat en beweeg me dan langzaam naar boven.”

Drie kunstwerken van Wim Zwiers, de opa van Roos. Links een linogravure van Willem Drees ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag. Het borduurwerkje is van vriendin Naomi Timmer.
Trap naar de topetage met op de overloop werk van de Haagse kunstenares Bernice Nauta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



✍️ Caroline Ludwig 

📷 Eddy Wenting