Ondanks het huidige, enorme aanbod aan werk, is er nog steeds een flinke groep mensen met een uitkering die het maar niet lukt om een passende werkgever te vinden. Social Club Den Haag is in oktober vorig jaar gestart met het project Baankans om hier verandering in te brengen. En met succes.

Social Club Den Haag is een branchevereniging van erkend sociale ondernemers. Baankans is in het leven geroepen om de instroom van kandidaten bij sociale ondernemingen zoals Idid, Nelis en Social Capital te stimuleren. Projectcoördinator Kiran Lachman is ervan overtuigd dat de manier waarop het project zich ontwikkelt en de aanpak die gehanteerd wordt, tot wezenlijke veranderingen leidt. “Ik zie nu al resultaat.

Mensen die zichzelf hadden afgeschreven, die niet meer in werk geloofden door de vele afwijzingen die ze hadden gekregen, die alle vertrouwen kwijt waren, zetten ineens weer stappen, gaan aan het werk, beginnen een interne opleiding. En doordat buren en vrienden dit horen, want dit soort nieuws gaat snel, groeit het vertrouwen en de bereidheid ook bij anderen om weer een poging te wagen.”

Begeleiden naar mogelijkheden
Baankans maakt gebruik van de infrastructuur in Den Haag. Door samen te werken met buurtorganisaties en andere partijen in de wijk, worden kandidaten bereikt en gekoppeld aan sociale ondernemers. “De sleutel voor succes is mensen die eigenlijk geen hoop meer hebben, laten zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn, óók voor hen. Ik ben de wijk ingegaan om te ontdekken hoe we potentiële kandidaten het beste kunnen benaderen. Ik kom uit de buurt, spreek mijn talen en ken de problematiek. Ik ging naar plekken waar mijn doelgroep komt zoals buurtbijeenkomsten, voedselbanken, moskeeën en sprak mensen aan. Geïnteresseerden nodigde ik meteen uit voor een theegesprek om kennis te maken en hun motivatie en potentie te polsen.

Daarna volgde een intakegesprek bij een Baankans coach. Doordat ik de sociale ondernemers ken, kon ik de standaardvraag: “Wat is dat dan voor werk?” direct beantwoorden. Deze manier van benaderen werkte en zo ontstond de functie van Verbinder. Een Verbinder zorgt ervoor dat het balletje gaat rollen en neemt de kandidaat aan de hand mee tijdens het hele traject.”

Laagdrempelig
Kiran benadrukt het unieke van Baankans: “Uitstappen mag. Als een kandidaat op enig moment in het proces wil stoppen, mag dat. Mét behoud van uitkering en zonder opgaaf van redenen. Jammer, maar het zaadje op hoop is geplant en bij ons mag je altijd weer aankloppen.”

Meedoen?
Wil jij weten bij welk bedrijf je aan de slag kan gaan? Meld je aan door te bellen of Whatsapp met Kiran Lachman, tel: 06 112 85 613. Of stuur een e-mail naar: info@baankans.orgSocial club
The New Farm
Televisiestraat 2, unit 205
2525 KD Den Haag

✍️ Lizzy de Wilde

📷 Michel Heerkens