De markante Valkenboskerk op de hoek van de Loosduinsekade en Zuiderparklaan in Den Haag wordt nieuw leven ingeblazen. In het voormalige kerkgebouw komen zesendertig duurzame appartementen die vanaf oktober in de verkoop gaan. “Het wordt een icoon voor de buurt”, zegt eigenaar Martijn Lentze van 070 Vastgoed.

“De kogel is door de kerk”, zegt Lentze met een lach. “Het vergunningstraject is afgerond en de buurt die met succes streed tegen sloop van de Valkenboskerk, die in 2013 de deuren sloot, staat pal achter de plannen.” Het plan van 070 Vastgoed, waarbij de buitenkant van de voormalig gereformeerde kerk uit 1929 grotendeels behouden blijft, is met open armen ontvangen. “Het is de eerste keer dat wij een kerkgebouw een tweede leven geven. Dat is wat mij betreft de kers op de taart als je het hebt over transformatieprojecten. De combinatie van de historische waarde met de complexiteit van de herontwikkeling maken dit tot een unieke uitdaging”, vindt de projectontwikkelaar.

Woningen met tuin of in toren
In de kerk komen acht verschillende woning­typen: van lofts tot torenwoningen en van parterre-appartementen met tuin tot maisonnettes. Wonen in de voormalige pastorie behoort ook tot de mogelijkheden. De grootte van de woningen varieert tussen 53 m² tot maar liefst circa 131m². “Twaalf woningen hebben een grote of kleine stadstuin. Dat is uniek voor een trans­formatie midden in de stad”, vertelt Lentze. “Het merendeel van de woningen heeft plafonds van vijf meter waardoor je niet alleen van de buitenkant het gevoel hebt dat je in een kerk bent, maar ook aan de binnenkant.” De toekomstige inwoners gebruiken de authentieke kerkdeur om naar binnen te gaan. Ze komen uit in het atrium, de voormalige kerkzaal, dat door de extra lichtinval van dakramen een indrukwekkende entree wordt.” Er komen drie deel­auto’s voor de deur en in totaal 15 plekken die gehuurd kunnen worden in een parkeergarage op de Escamplaan. Achter het pand verrijst een fiets- en scooterstalling. Met openbaar vervoer voor de deur ben je binnen tien minuten in het centrum of op het treinstation. Alle appartementen worden via een collectief warmte­systeem op een duurzame manier verwarmd.

Verkoopdagen op locatie
De verkoop start eind oktober. In die maand worden de prijzen bekendgemaakt van de verschillende appartementen. “We streven ernaar om in het tweede kwartaal van 2023 te beginnen met de bouw. In de zomer van 2024 wordt het project naar verwachting opgeleverd”, legt Lentze uit. Er is nu al veel animo voor. “Veel mensen vinden het leuk om in een oud kerk­gebouw te wonen.” Het is volgens hem een interessant project voor zowel jong als oud. In samenwerking met architect Schaeffer is gekozen voor een ontwerp waarin de inval van meer daglicht centraal staat. Dit wordt gedaan door het aanbrengen van nieuwe en het doortrekken van de bestaande raampartijen. “Vanuit de lofts in het hoogste deel van de kap heb je zelfs een prachtig uitzicht over de skyline van Den Haag.”

Kerk kan weer honderd jaar vooruit
Hij ziet de transformatie van de Valkenboskerk als nalatenschap aan de stad. “De kerk was
bijna een eeuw in functie en blijft door deze transformatie de komende honderd jaar een vaste waarde in de buurt.” We gaan hiermee echt iets moois neerzetten voor de buurt.” Op www.wonenindevalkenboskerk.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden en worden binnenkort de data voor twee grote verkoopdagen op locatie geplaatst. “Op die dagen kan iedereen onder begeleiding van de makelaars van Frisia en Elzenaar de toren beklimmen en ervaren hoe de kerk ervan binnen uit gaat zien”, aldus Lentze.


Project Thomsonlaan
070 Vastgoed voegt momenteel met 14 transformatie­projecten meer dan 100 woningen toe aan de Haagse woningvoorraad. Naast de Valkenboskerk wordt in de Thomsonlaan een sexclub herontwikkeld tot zestien appartementen. Hiervan gaan vier parterres van circa 180m² met souterrain en tuin binnenkort in de verkoop. Zie www.070vastgoed.nl voor meer info of neem contact op met makelaars Elzenaar of Frisia.


070 Vastgoed
Hoge Nieuwstraat 30, Den Haag
T 070 219 27 07
www.070vastgoed.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 48 t/m 49 van LEVEN! Magazine #51

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Brickx