Al ruim een eeuw is winkelgebied Frederik Hendriklaan, beter bekend als De Fred,
een begrip in Den Haag en omstreken. Het geheim van het succes? “Een dagje ‘Fred’ is nog steeds een belevenis”, zegt Robert ’t Hart, secretaris van de winkeliersvereniging De Fred en eigenaar van ’t Haagsch Snoephuis. “Heerlijk flaneren, shoppen, koffiedrinken, borrelen en dineren: er is hier altijd iets te doen.

Uitbreiding winkelgebied
Winkelgebied De Fred beslaat inmiddels rond de honderd­vijftig ‘Shopping Treasures’, zoals de ondernemers worden aangemerkt. “Sinds dit jaar is de Willem de Zwijgerlaan onderdeel geworden van De Fred-familie”, vertelt ’t Hart. De winkelstraat is aangehaakt bij de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) van De Fred. Door de krachten te bundelen kunnen nog meer mooie activiteiten worden georganiseerd. “In beide straten hangen nu nog bakken met bloemen aan lantaarnpalen. Dit najaar worden deze hanging baskets vervangen door nieuwe, sfeervolle feestverlichting.”

Evenementen
Le Marie Marché is het eerstvolgende evenement dat op de agenda staat. “De markt vindt in drie delen plaats. Het eerste deel heeft al plaats­gevonden op het noordelijke deel van De Fred”, zegt de secretaris van de winkeliersvereniging. Het deel van De Fred tussen de Statenlaan en Willem de Zwijgerlaan komt op zondag 18 september van 11.00 tot 17.00 uur vol te staan met kramen vol authentieke Franse producten. De laatste editie op zondag 9 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur, wordt bijzonder met de uitstalling van Franse oldtimers die door de marktbezoekers bewonderd kunnen worden. Ditmaal staat de markt op het zuidelijk deel van De Fred tussen de Willem de Zwijgerlaan en het Frederik Hendrikplein. “Natuurlijk is er voldoende plezier voor jong en oud”, zegt ’t Hart. Ook tijdens Halloween, op maandag 31 oktober, wordt er in beide straten flink uitgepakt met een diversiteit aan griezels die rondlopen en een spannende speurtocht. De intocht van Sinterklaas op 12 november op De Fred is ook een moment waar Hagenaars reikhalzend naar uitkijken. “Een oergezellige dag vol vertier. Precies een week later komt de Goedheiligman exclusief shoppen op De Fred.”

Bereikbaar tijdens werkzaamheden
Een kleine twee jaar geleden werd De Fred grotendeels heringericht. “Met een fantastisch eindresultaat. Je kunt nu flaneren over de statige loper in plaats van laveren over de stoep. Voor bezoekers met kinder­wagens of in een rolstoel is dit echt een verbetering”, vindt ’t Hart. Het noordelijke deel van De Fred, tussen de Statenlaan en Prins Mauritslaan, wordt begin 2023 heringericht. “Ook dit gedeelte zal dezelfde statige uitstraling krijgen als De Fred en de Willem de Zwijgerlaan. Voor bezoekers blijft ons winkelgebied altijd goed bereikbaar.”

www.defred.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 66 t/m 83 van LEVEN! Magazine #51

Tekst: Tanja Verkaik