Bos Optiek viert zijn 100-jarig bestaan met een flinke verbouwing en de aanschaf van hypermoderne apparatuur. De drie generaties Bos trekken al een eeuw lang klanten aan uit het hele land, die speciaal naar de Thomsonlaan in Den Haag komen voor de perfecte bril.

Roland Bos heeft zijn grootvader William Dingeman en zijn ouders William en Jeanne Bos opgevolgd. Hij runt de zaak alweer 35 jaar, samen met zijn vrouw Monique en collega Ben Borst. Roland is tussen de brillen geboren en heeft er zelf zo’n 73. “Ik droom brillen. Opticien zijn is en blijft geweldig leuk. Wij hebben hier brillen voor elke leeftijd, van drie maanden tot zeg maar 103 jaar. We hebben een grote, zeer gevarieerde collectie en zijn gespecialiseerd in kinderbrillen. Het vak heeft alles in zich: ik heb te maken met mensen, mode, techniek, medische ontwikkelingen, ondernemerschap, en dat allemaal op een heel persoonlijke manier. Als iemand binnenkomt scan ik diegene op kleur haar, ogen, huid en type, dat gaat razendsnel. In negentig procent van de gevallen kiest de klant voor de eerste bril die ik aanbied. Ik heb hier al zoveel mensen gezien. We hebben tamelijk veel klanten waarvan inmiddels de kleinkinderen bij ons in de zaak komen.”

  Roland Bos en Ben Borst

Het eerste contact is oogcontact

Roland wisselt veel van bril en verbaast zich nog steeds over de – volgens hem – typisch Nederlandse gewoonte om slechts één bril te hebben. “Het eerste contact is oogcontact! Dat is superbelangrijk. Waarom besteden mensen wel geld aan een duur pak of jaarlijks een nieuwe winterjas, maar niet aan meerdere brillen? Terwijl ze die bril elke dag dragen… In het buitenland gaat dat anders. Duitsers bijvoorbeeld hebben een bril voor doordeweek, eentje voor zondag en dan nog een feest exemplaar. Aan ons aanbod ligt het in ieder geval niet, wij hebben aparte, exclusieve merken en importeren uit de hele wereld. Wat dacht je van speciale materialen als leisteen, marmer, goud of buffelhoorn?”

Klasse, service en innovatie

Bos Optiek staat bekend om zijn goede service en hoge kwaliteit. “We gaan echt ver in onze service. Je kunt altijd langskomen om je bril te laten stellen of voor een nieuw schroefje of neussteuntje. Daar zijn we bijna ouderwets in. Terwijl we de meest moderne apparatuur hebben. Bij elk jubileum verbouwen of restylen we de zaak en schaffen het nieuw- ste van het nieuwste aan. Als je bijblijft loop je achter. In onze hightech oogmeetruimte hebben we onder andere apparatuur om de oogdruk te meten, een fundus (netvlies) camera en een topograaf voor het aanmeten van nachtlenzen. Met ons nieuwe Zeiss-apparaat, waarvan er nu een stuk of tien in de wereld zijn, kun je 1/100 dioptrie meten en maatwerk geslepen glazen maken waar mensen die nachtblind zijn ’s nachts scherp mee kunnen zien. Elk oog is immers net zo uniek als een vingerafdruk.”

Met het oog op de toekomst

Met de nieuwe winkel, werkplaats, keuken en kantoor is Bos Optiek weer helemaal up to date. Er staat een zogenaamde theaterspiegel waarmee je binnen kunt ervaren hoe je bril er bij daglicht uitziet en met de Visureal kan de pupilafstand uiterst nauwkeurig afgetekend worden voor perfect kloppende multifocale glazen. “Ook het slijpen van de glazen gaat nu vol- automatisch. Dat is wel even iets anders dan in 1921, toen opa Bos de zaak opende. Hij had zelf een slijpmachine ontwikkeld die door middel van een riem aan een ets werd aangedreven. Daar zat zijn broer dan op te trappen. Supertrots was hij erop!”

De collectie van Bos Optiek is ook te vinden op de website. Het is mogelijk om via de website een bril te reserveren en deze in de winkel te komen passen.

Bos Optiek

Thomsonlaan 40, Den Haag

T 070 345 06 65

Meer weten? Kijk op www.bosoptiek.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina’s 74 & 75 van LEVEN! Magazine #47

Tekst: Lizzy de Wilde / Fotografie: Pascale van Reijn