De administratieve last is bij zorgverleners de afgelopen jaren enorm toegenomen. Met haar bedrijf DBC Prof neemt Flora Versloot ondernemers werkdruk uit handen en zorgt zij dat zij administratief alles op orde hebben. Volgend jaar bestaat DBC Prof tien jaar.

Vrijgevestigde psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Dat zijn de klanten van DBC Prof. Na jaren gewerkt te hebben in het bedrijfsleven, besloot Flora resoluut om als ondernemer te starten. Die daadkracht past zij ook toe privé. “Mijn man en ik hadden nog niet besloten om te gaan samenwonen of ik zat de volgende dag al op Funda te kijken. Nu wonen wij aan de haven van Scheveningen en kan ik vanaf mijn kantoor in de Viermaster naar mijn man zwaaien.

Tijdrovend en ingewikkeld

In haar kantoor vertelt zij hoe zij deze kwaliteiten inzet om zorgverleners bij te staan. “Administreren en factureren zijn steeds complexer geworden. Net zoals de regelgeving. Declaraties van behandelingen moeten worden verwerkt via de zogenoemde Diagnose Behandel Combinatie (DBC) systematiek. Dit kun je zien als een soort potje waarin alle verrichtingen moeten worden bijgehouden met betrekking tot de behandeling van de cliënt. Denk aan de gesprekken met de cliënt, maar ook overleg met de huisarts of collega-therapeut, een gesprek met de partner en verslaglegging. Een DBC wordt bij aanvang van een behandeling gestart en nadat de behandeling is afgerond, afgesloten. Voor de verschillende zorgsoorten (specialistische GGZ, basis GGZ en Jeugd) moet er nog eens verschillend worden geadministreerd, gefactureerd en gecontracteerd. Ook eist de overheid dat vragenlijsten worden ingevuld om op die manier de effecten van behandeling bij te houden, de zogenaamde Routine Outcome Monitoring (ROM-metingen). Daarnaast kan de therapeut kiezen om mét of zonder contracten te werken. Er zijn zeven grote verzekeraars waaronder 53 labels zijn geschaard. Met die clusters kunnen contracten worden afgesloten, maar ieder cluster heeft zijn eigen voorwaarden en eisen. Vaak hanteren zij ook een omzetmaximum waardoor het afsluiten van een dergelijk contract voor zorgverleners een tijdrovende bezigheid is. Kiest de therapeut ervoor contractvrij te werken, dan is het de vraag of hij wel op tijd zijn geld binnenkrijgt. Wij zorgen er echter voor ervoor dat de administratie op orde én up-to-date is.”

Jij de cliënt, wij de DBC

DCB Prof biedt zorgverleners door heel Nederland een uitgebreid pakket aan diensten aan om al deze zaken uit handen te nemen. Flora ontwikkelde op basis van jarenlange ervaring een eigen database waarin alle informatie is samen­gevoegd en de behandelaar in een oogopslag kan zien hoe de dbc-administratie ervoor staat. “Voor (startende) ondernemers is het bijna ondoenlijk om met alles tegelijkertijd bezig te zijn. De praktijk leert dat de administratie al gauw naar de achtergrond verdwijnt. Als zorgverleners niet correct administreren kunnen zij flink in de problemen komen, bijvoorbeeld door het overschrijden van een omzetmaximum dat is vastgelegd in een contract met een zorg­verzekeraar. De zorgverlener krijgt dan na twee jaar of soms nog later de rekening alsnog gepresenteerd. Dat kan om grote bedragen gaan. Ik behoed graag ondernemers voor dat soort valkuilen. Het scheelt je als zorgverlener veel tijd en geld om expertise in te huren op dit gebied, zodat je je kunt focussen op je core business.”

Meer informatie over DBC Prof kijk dan op www.dbcprof.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 119 van LEVEN! Magazine #40