Na een ‘misverhuizing’ naar Hilversum vonden Leonie ter Braak en haar gezin hun perfecte plaatje in Belgisch Park. De presentatrice en actrice van Twentse komaf had geen enkele moeite om te aarden aan de Haagse kust. “Ik vind Den Haag heel menselijk en puur.

Wie Leonie ter Braak nog niet kende van WNL, Shownieuws, ‘HLF8’ of ‘Wie is de Mol?’ kan sinds ‘Het Perfecte Plaatje’ bijna niet om haar heen. Na haar overstap begin dit jaar van SBS6 naar RTL is ze ‘all over the news’. Niet lang daarvoor verhuisde ze met haar vriend Floris en hun twee zonen (6 en 9 jaar) naar Scheveningen. Ze schetst haar eigen perfecte plaatje. “Onze jongens zitten op de buurtschool, voetballen op straat en het is hier  een zoete inval. We ervaren echt het Jip&Janneke-gevoel in Belgisch Park. En dan is er ook nog de ruimte en de rust van het strand.”

”Jip & janneke-gevoel in belgisch park”

Spijt
In haar drukke agenda kan Leonie dat goed gebruiken. Ze heeft er net een draaidag voor het programma ‘Voor Hetzelfde Geld’ op zitten. “Toevallig met een stel uit Ypenburg dat naar het groen wil. Eerder lieten we ze drie huizen zien in Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht. Vandaag blikten we terug op een week proefwonen in één van die woningen.”

Hoe dit avontuur afloopt, is komend voorjaar bij RTL4 te zien. Wellicht had ze met haar gezin ook een paar dagen in Hilversum moeten verblijven voordat ze drie jaar geleden Amsterdam verliet. “Tja, dat was een ‘misverhuizing,” erkent de 42-jarige presentatrice en actrice ruiterlijk. “Daar hoor je eigenlijk nooit iemand over, maar wij hadden al snel spijt van de overstap. We woonden in een prachtig huis met een grote tuin en aardige buren, maar het was er zo stil op straat. We realiseerden ons dat we toch meer stads zijn dan we dachten.”

Je bent geboren in Twente. Na Amsterdam en het Gooi kozen jullie voor Scheveningen. Waarom kwamen jullie hier uit?
“Mijn vriend Floris is hier geboren en opgegroeid; we hebben veel familie en vrienden in Den Haag. Zijn moeder woont in Buurtschap 2005 en zijn vader in de Archipelbuurt. Toch was deze omgeving eerder geen optie, vooral door ons werk. Ik heb altijd geroepen dat Den Haag een geweldige stad is. Als jongetje droomde Floris al van een huis in Belgisch Park. Maar er kwam bijna nooit iets vrij. Hij is binnenhuisarchitect met een eigen bureau en heeft een uitgesproken mening en visie. Het pand dat we kochten was zo’n gigantisch project dat anderen het niet aandurfden. Floris deed zelf de bouwbegeleiding. De verbouwing heeft een jaar geduurd en op driekwart trokken we er in. In het begin sliepen we op de grond.”

‘Kinderen kopen een huis’ was een ander woonprogramma dat je presenteerde. Mochten jullie zonen beslissen over het nieuwe huis?
“Nee, geen denken aan. Een huis kopen is zo’n belangrijke keuze. En een verhuizing naar een andere stad is heel ingrijpend, dus we wilden zeker weten dat we nu een goede keuze maakten. Met veel moeite konden de jongens terecht op de buurtschool. De jongste zit op rugbyclub HRC.”

En kun jij als Twentse aarden in Scheveningen?
“Ja, eigenlijk was ik meteen geland. Ik wist al dat we qua humor op één lijn zitten. Droog, het hart op de tong, recht door zee. De zelfspot is ook heel fijn. Amsterdam draag ik nog altijd een warm hart toe, maar er zijn veel provincialen die hip doen en binnen de kortste keren vergeten waar ze vandaag komen. Den Haag vind ik heel menselijk en puur. Eén van de eerste dagen na de verhuizing had ik een legging aan. Onderweg riep een man: ‘Godsamme, wat een lekker wijf.’ Ik moest keihard lachen. Een groot verschil met Twente is dat in Den Haag alles door elkaar loopt. Kakker meets stratenmaker. Op een terras raak je net zo gemakkelijk in gesprek met een makelaar als met een ADO-aanhanger. Onze hond Boris adopteerden we van Curaçao, ook hij is gelukkiger aan het strand.”

Waar moest je even aan wennen?
“In het voorjaar viel het me tegen dat het hier vijf, zes graden kouder is dan in de rest van Nederland. Dan belde ik met mijn ouders in Twente en zaten zij al buiten. Ze wonen in Buurse, mijn geboortedorp. Dat is vandaag Den Haag 2 uur en 20 minuten rechtdoor tot de Duitse grens. De eerste vijf jaar van mijn televisiecarrière werkte ik voor Omroep Oost, een zender die ik nog altijd een warm hart toedraag. Daarna ging ik naar WNL waar ik ‘Goedemorgen Nederland’ presenteerde. Bij SBS6 heb ik veel human interest-programma’s kunnen doen. En nu is het knallen bij RTL4, waar ik in deze periode samen met Martijn Krabbe ‘Blow Up’ presenteer, een ballonnenshow.”

Als fotomodel, presentatrice en actrice ben je gewend voor de camera te staan. Wat leerde je aan de andere kant van de lens bij ‘Het Perfecte Plaatje op Reis’?
“Oh, ontzettend veel. Het was een snelkookpan. Ik had altijd al een grote liefde voor beeld, maar door de opdrachten ben ik toch anders gaan kijken. Ik houd nu nog meer van fotografie en kunst.”

“Pak het seizoen drukken Haagse vrienden me op het hart”

Welk perfect beeld in deze omgeving zou je willen vastleggen?
“Een moment dat ik graag zou willen vangen is een biertje bij ’t Puntje met ondergaande zon. Op Scheveningen beleef ik de zomer intenser. Goldband heeft dat gevoel heel goed verwoord in het nummer ‘Witte was’. Een andere foto die mijn nieuwe leven in Scheveningen verbeeldt, is kinderen die in onze straat spelen. Of wandelen door de Scheveningse Bosjes waar ik soms een uil of nachtegaal hoor.”

Australian Gold op m’n borst en m’n benen
60’s planga en geen sok om mijn tenen
Met een gebronsde huid loop ik het pad naar beneden
Het kan niet veel beter
Dan het Schevenings leven

Uit ‘Witte Was’ van Goldband

Wat is het leukste dat je op werkgebied hebt gedaan in Den Haag of omgeving?
“Het is toeval dat ik vandaag in de stad moest draaien, verder heb ik hier niet veel gedaan. Wel heb ik leuke herinneringen aan een reportage bij de Visafslag die ik maakte voor  WNL. Toen ging ik vroeg op pad met vissers en leerde ik een andere mooie kant van Scheveningen kennen.”

Waar verheug je je deze zomer op in Den Haag?
“Het wordt mijn eerste zomer op Scheveningen. Ik zou graag wat vaker musea willen bezoeken. Mijn schoonmoeder is nota bene een halve kunsthistorica. Ook kijk ik uit naar lange avonden op het strand. Dat is het eerste dat Haagse vrienden me op het hart drukten: pak het seizoen. Zorg dat je tijd hebt om naar het strand te gaan. Een enorme luxe dat ik nu met de kinderen op de fiets naar zee kan en niet meer in de file hoef te staan.”