Een heerlijke lunch of aperitivo tussen de fruitbomen en kleurrijke bloemen in hartje hofstad. Café Soof is vorig jaar neergestreken in het monumentale Nutshuis-pand en heeft onlangs een flinke metamorfose ondergaan. Het café kijkt uit op een indrukwekkende binnentuin waar je even kunt ontsnappen aan het stadse leven. “Bezoekers reageren vaak verrast wanneer ze in deze bijzondere stadstuin belanden”, zegt Marielle Tonnon, eigenaar van Café Soof.

Aan de Jan Hendrikstraat 6, pal naast het Ibis Hotel, is de entree die rechtstreeks leidt naar de Nutstuin en Café Soof. De binnentuin staat vol planten en fruitbomen en een kruidenkas. “Naast de reguliere ontbijt- en lunchmogelijkheden zijn het café, de tuin en de kas ook beschikbaar voor het vieren van speciale gelegenheden zoals verjaardagen, huwelijken en diners”, vertelt Tonnon. “We hebben een zomer- en winterkaart en organiseren zelf evenementen zoals zomer- en winterbarbecues en pop-up diners in samenwerking met andere Haagse restaurants. Wij koken zoveel mogelijk met kruiden uit de tuin en gebruiken die bijvoorbeeld ook voor verse thee. Honing komt van de bijen in de Nutstuin.”

Tweede huiskamer
Het Nutshuis is een bijzonder gebouw waarin Café Soof meerdere functies vervult. “In de eerste plaats is het één van de meest unieke lunchplekjes in het centrum”, vertelt Tonnon. “In ons café kan gewerkt worden, geborreld of geluncht. We bieden een plek waar mensen heerlijk kunnen eten en het prettig vinden om te verblijven: een soort tweede huiskamer.” Café Soof verzorgt ook de catering voor alle elf zalen én de dertien kantoren in Het Nutshuis. “Met onze horecafunctie maken wij de beleving van huurders en mensen van buitenaf compleet. We serveren goed belegde broodjes, frisse salades, huisgemaakte soepen, heerlijke koffie en verse theeën.”

NIEUWE LUNCH- EN APERITIVO HOTSPOT MET BINNENTUIN

Fikse metamorfose
Onlangs heeft Café Soof een flinke metamorfose ondergaan. Het interieur is een knipoog naar het bankverleden van het pand. Zo komt het behangpatroon van de Commissarissenzaal, een ruimte die te huur is in Het Nutshuis, terug in de stoffering van de schemerlampen en is er een zeshoekig tafeltje dat refereert aan een honingraat: het beeldmerk van de voormalige Nutsspaarbank die in het pand heeft gezeten.

Knipoog naar Sophia Loren
De naam Café Soof is een knipoog naar actrice Sophia Loren die verschillende succesvolle kookboeken uitbracht. “Loren heeft een grote voorliefde voor lekker en vers eten”, legt Tonnon uit. Dat sluit aan bij de filosofie van het café dat pure, eerlijke gerechten met een Oost-Mediterrane inslag serveert. “Onze keuken serveert het beste uit alle windstreken: van avocadowafels met kropsla en Hollandse garnaaltjes tot Turkse eieren met labneh (hartige yoghurtdip) en zwarte knoflook. Ik zou onze stijl omschrijven als bourgondisch en eclectisch”, aldus de onderneemster.

Het Nutshuis: trekpleister in binnenstad
Het Nutshuis is eigendom van vermogensfonds Fonds 1818 en heeft sinds maart 2023 de krachten gebundeld met Café Soof. Het doel van deze samenwerking is om van het iconische gebouw een trekpleister te maken waar volop ruimte is voor kruisbestuiving. Het pand is de vaste basis van onder meer Fonds 1818, de Kinder-en Jongerenrechtswinkel en Justice & Peace. Naast bedrijfsverzamelgebouw is Het Nutshuis een zaal-verhuurlocatie. Het pand verhuurt talloze karakteristieke zalen voor kleine en grote evenementen. Elke zaal heeft een verhaal. Van de oude Telkamer waarin vroeger het geld werd geteld tot de Commissarissenzaal waar het lijkt alsof de deftige bankiers elk moment kunnen binnenlopen. Kijk voor meer informatie op nutshuis.nl.


Café Soof
Jan Hendrikstraat 6, Den Haag
T 070 820 09 97
cafesoof.nl

Café Soof is op dit moment zes dagen per week geopend. Kijk op de website voor de actuele openingstijden.

✍️  Tanja Verkaik

📸  Gerrit Schreurs Jort Stengs (portret)