“Als ‘office professional’ heb je een belangrijke rol in een organisatie. Het is een vak om trots op te zijn. Op Nationale Secretaressedag hebben we dat tijdens de befaamde Haagsche Secretaresseborrel weer eens onderstreept. Toch wordt de rol van de ondersteuner nog wel eens onderschat. Ten onrechte!”

“Het was geweldig dat we op 20 april jl. weer de Haagsche Secretaresse­borrel hebben kunnen organiseren. Het was een drukbezochte, gezellige en zeer geslaagde bijeenkomst waar we de management assistant, directiesecretaresse, office manager of hoe de functie ook genoemd wordt, weer eens goed in het zonnetje hebben kunnen zetten. Dat verdienen ze!” Voor Martine Visser, opleider/coach bij Slabbers De Lange, is dat overduidelijk. Maar ze weet ook dat veel office professionals en hun managers soms helemaal niet zo doordrongen zijn van de waarde van de ‘assistant’. “En die onderschatting leidt ook wel tot onvrede of gemiste kansen. Dan is er voor mij werk aan de winkel”, lacht Martine.

Onterechte onderschatting
“Het werk van de ondersteuner is vaak niet zo zichtbaar voor anderen en het dienstbare element in het karakter van veel ondersteuners maakt dat zij zichzelf en hun verdiensten ook niet zo snel op de voorgrond zullen plaatsen. Sterker nog: ze vinden wat ze doen vanzelfsprekend en dus ‘niets bijzonders’. Dat is de ene kant van de medaille”, vertelt Martine. “Aan de andere kant zijn ook de managers zich soms niet bewust van de sleutelpositie van zijn of haar ondersteuner, zeker niet als alles voor hem of haar soepel en proactief geregeld wordt. Terwijl ondersteuners voortdurend op de achtergrond bij allerlei bedrijfsprocessen betrokken zijn en precies weten ‘hoe de hazen lopen’. Ze zijn vaak zoveel meer dan operationeel uitvoerder. Goede ondersteuners zijn voor een organisatie van onschatbare waarde, maar bij sommige managers komt dat besef helaas pas als zijn of haar ‘assistant’ vertrekt.”

Niemand weet, niemand weet…
“Dus als ik voor een secretariaatscan, opleidings- of verandertraject bij een organisatie ben, is dit een belangrijk aandachtspunt. Profileren en communiceren, daar ligt de oplossing”, weet Martine. “Vaak denkt iedereen wel te weten wat het vak inhoudt, maar weet niemand het écht, behalve de ondersteuner zelf. Dan is het dus de hoogste tijd om aan alle betrokkenen duidelijk te maken wat er zoal door de ‘assistant’ geregeld en gerund wordt. Alleen als de ‘assistant’ naar waarde wordt geschat, worden zijn/haar capaciteiten ook optimaal ingezet. Dan is er sprake van een ‘perfecte samenwerking’, tot íeders tevredenheid.”


Maak nader kennis
met Mirjam Slabbers

Ken je het team achter het succes van Slabbers De Lange – The Assistant Company? Na Hellen Dordregter-De Lange stelt nu Mirjam Slabbers zich voor:

Mirjam Slabbers (51) is geboren in Den Haag. Na haar opleiding tot Management Assistant is ze gaan werken in het secretaressevak. Vervolgens heeft ze de overstap gemaakt naar de werving- en selectiebranche en daar leerde ze Hellen kennen.

Mirjam heeft een relatie met Patrick. Haar dochter Sarah (22) volgt een hbo-opleiding in Rotterdam. De kleine druktemaker Bibi, een Maltezer, kun je vaak op het kantoor van Slabbers De Lange vinden. Mirjam sport bij Bodytec, doet een aantal keer per week aan yoga en wandelt graag. Zij is een levensgenieter, ze houdt van lekker eten en een goed glas wijn.


 

Slabbers De Lange – The Assistant Company
Namensestraat 29, Den Haag
T 070 338 81 80
www.slabbersdelange.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 116 t/m 117 van LEVEN! Magazine #54

Tekst: Martine van Rijn / Fotografie: Bas Adriaans (portret Martine), Hiske van der Gronden (portret Mirjam)