Kunstliefhebbers, verzamelaars of beheerders van kunst en andere cultuurgoederen, kunnen hun collecties duurzaam bewaren bij het European Conservation Center (ECC).

Het Nederlandse bedrijf European Conservation Center (ECC) is gespecialiseerd om objecten duurzaam, tijdelijk of langdurig veilig te stellen. Wouter Hijnberg is als conservation specialist een bekende naam in de museale wereld. “Als eigenaar van Helicon en ECC ben ik samen met mijn team zeer gedreven om op een innovatieve en vooral duurzame manier een optimale omgeving te creëren om waardevol erfgoed te bewaren. Hierdoor kan de kwaliteit en de waarde langdurig blijven behouden. Musea, archieven, archeologische diensten, kerken, bedrijven, stichtingen en overheden maken regelmatig gebruik van onze specialistische diensten. Deze uitzonderlijke hoge kwaliteit en uitstekende bewaaromgeving willen wij ook bieden aan particuliere verzamelaars, beheerders of bewaarders van kunst of ander erfgoed.”

Frank Kloppert van European Conservation Center

Ecologische bewaaromgeving en duurzame oplossingen

Als innovatieve organisatie vindt ECC het vanzelfsprekend om op een ecologische manier een bewaaromgeving te creëren voor het behoud van objecten. Frank Kloppert is als manager van ECC verantwoordelijk voor de organisatie. “Wij faciliteren niet alleen de opslag en een ideale omgeving om waardevolle goederen te bewaren zodat deze behouden kunnen worden, maar we doen nog veel meer. Dit behelst onder meer braak- en brandpreventie, klimaatbeheersing en monitoring, registratie en conditie-controles. In deze processen wordt er continu gekeken naar de meest duurzame oplossingen. Daarnaast is de verpakking ook cruciaal. Hoewel er voorheen vooral voor plastic werd gekozen, hebben wij bijvoorbeeld een product ontwikkeld van herbruikbaar piepschuim dat past bij het circulaire ondernemen. De mogelijkheden die wij bieden zijn ongekend. ECC biedt faciliteiten zoals raadpleegruimtes, waarvan cliënten en bijvoorbeeld taxateurs of andere specialisten gebruik kunnen maken. Door onze jarenlange ervaring beschikken wij over gedegen kennis en een breed netwerk waarbij vrijwel alle disciplines voor erfgoedbehoud worden vertegenwoordigd.”

Volhoudbaar

Frank Kloppert zegt tot slot: “Op dit moment is ECC gevestigd in Zoeterwoude. Echter wij hebben een nieuw pand ontworpen voor bewaring en conservering van cultuurgoederen. In Alphen aan den Rijn gaan wij ons hoofdkwartier neerzetten en het gebouwconcept is reproduceerbaar. De ambities van ECC zijn op nationaal en internationaal niveau en we hebben ook al locaties op het oog. Overal in de wereld waar vraag is naar duurzame en een hoogwaardige bewaaromgeving stellen wij alles in het werk om onze cliënten te ontzorgen en dit doen wij op een ecologisch verantwoorde manier. In het Afrikaans hebben ze daar een prachtig woord voor ‘Volhoudbaar’ en dat houdt in dat als wij op een verantwoorde manier met onze natuurlijke bronnen en erfgoed omgaan zonder mens en milieu daar mee te belasten. Op die manier kunnen wij ons erfgoed doorgeven aan de volgende generaties.”

European Conservation Center

Industrieweg 13, Zoeterwoude

T 071 207 70 00

Meer weten of deze hoogwaardige manier van (tijdelijke) opslag? Kijk op www.ecc-dcg.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina’s 64 t/m 65 van LEVEN! Magazine #46

Tekst: Bo Vrolijk / Fotografie: Pascale van Reijn