De Passage is al ruim 135 jaar een Haags icoon, het is het oudste overdekte winkelgebied van Nederland. En dat is best bijzonder, in 1885 is hier het winkelen zoals we dat nu kennen, begonnen.

Wandelend door De Passage zie je de rijke geschiedenis overal terug. De architectuur van het gebouw spreekt iedereen aan. Architecten Wesstra en Van Wijk zijn verantwoordelijk voor de hoge glazen plafonds en de verticale lijnen waardoor je de indruk krijgt alsof het gebouw naar de hemel reikt. Winkelen werd hier voor het eerst een beleving, en niet alleen voor de rijken. Iedereen kon zich vergapen aan het indrukwekkende gebouw en de vele etalages, ook wanneer je weinig te besteden had.

Totaalbeleving
Dit is natuurlijk nog steeds het geval, het gebouw is goed onderhouden en geeft nog steeds een totaalbeleving aan bezoekers. Winkels, horeca en zelfs een hotel zijn onderdeel van De Passage. Met een ligging midden in de binnenstad, combineer je dit makkelijk met een museumbezoek, de bioscoop of een etentje.

Voor een lunch of diner kun je overigens ook goed terecht in De Passage. Onder andere Stan&Co, Gallery 61 of De Luca verzorgen goed eten in een gezellige sfeer. Gedurende de dag kun je ook terecht bij de verschillende koffie- en lunchtentjes. Wist je bijvoorbeeld dat mensen graag in de rij staan voor een
broodje kroket of een balletje gehakt van Dungelmann? Al sinds 1861 een begrip in Den Haag!

Oud en nieuw liggen hier vlakbij elkaar, met de vulpennen- specialist Akkerman als langstzittende winkel en de chocolaterieën Hop & Stork en Coco&Sebas als nieuwste aanwinst. Alweer tien jaar geleden is ook het nieuwe deel van de Passage bijgebouwd. De architectuur hiervan is in lijn met het oude deel, denk hierbij aan de hoge ramen. In het nieuwe deel vind je onder andere veel modewinkels.

Feestdagen in De Passage
Tip voor de feestmaand: Bezoek de in kerstsfeer gehulde Passage met als eyecatcher de grote kerstboom, niet meer weg te denken uit Den Haag! En scoor direct een mooi cadeau: het jubileumboek over 135 jaar De Passage waarin je leest hoe mensen hier woonden, werkten en leefden. Verkrijgbaar bij boekhandel De Vries Van Stockum, speciaalzaak Hamilton en in de webshop van De Passage.

Rondleidingen
Ontdek zelf tijdens de maandelijkse rondleiding hoe het leven in De Passage de afgelopen 138 jaar is veranderd. Ervaren gidsen vertellen over de geschiedenis van verschillende winkels en ze wijzen op interessante details van belangrijke gebeurtenissen die betrekking hebben op vroeger. De Passage heeft ook een eigen exposi- tieruimte waar de tijdlijn van het gebouw en de belangrijke gebeurtenissen te zien zijn. Ook krijg je een idee hoe men hier vroeger leefde, toen de winkeliers nog boven hun eigen winkel woonden. De rondleidingen worden iedere maand aangekondigd in de nieuwsbrief van De Passage.

 

Bijzonder detail in de rondleiding zijn de glas-in-loodletters die ooit boven het Passagetheater prijkten. Toen het theater werd weggehaald, zijn de letters in een kelder terechtgekomen. Jaren later zijn deze teruggevonden en in ere hersteld. Alleen de letter T miste, deze is opnieuw gemaakt. Dat glas-in-loodletters maken een echt ambacht was is goed te zien, die ene letter T verschilt namelijk van de andere, originele letters. Zo is een dagje naar De Passage niet alleen gezellig, je kunt er ook veel leren over de geschiedenis! Lekker winkelen en genieten in de diverse horecazaakjes is gewoon een verwennerij, wat voor weer het ook is!De Passage
The shopping heritage of the Netherlands
www.depassage.nl