Handgemaakte juwelen met edelstenen en diamanten: dat is de specialiteit van Jewelry Delft. “Het mooie van edelstenen is dat je die echt kan personaliseren door te spelen met de vorm en kleur. Dat heeft effect op de kwaliteit”, legt goudsmid, diamantzetter en gemmoloog (edelsteenkundige) Gautam (Gaut) Chamman uit in de zaak met atelier aan de Markt in Delft.

Door het toepassen van verschillende behandelingen, zoals verhitten en
slijpen, kan een edelsteen naar smaak worden gevormd. “Door hitte kan de kleur bijvoorbeeld worden verbeterd”, legt Gaut uit. Hij toont een robijn met rode en roze kleurschakeringen. “Door warmte kan het rood meer naar voren worden gehaald. Ook kan de slijpvorm het verschil maken in de schittering van de edelsteen.” Jewelry Delft gebruikt voornamelijk natuurlijke, onbehandelde edelstenen, zoals saffieren en robijnen, voor het maken van juwelen. “Saffieren heb je in vrijwel alle kleuren en de kwaliteit is bovengemiddeld”, legt hij uit. “Saffier is ook een populaire steen voor verlovingsringen.” Harde stenen, zoals saffieren, robijnen en diamanten, beschadigen niet tot nauwelijks. “Hierdoor gaan deze makkelijk meer­dere generaties mee.”

‘Geen steen is hetzelfde’
Jewelry Delft volgt geen trends. “Een mooi juweel is tijdloos. Onze klanten kopen geen sieraad met een seizoenskleur, maar eentje die decennia meegaat”, zegt goudsmid Dorine Sloot, die dankzij Gaut in de ban raakte van edelstenen. “Het is bizar dat er zulke mooie kleuren uit de aarde komen.” Gauts liefde voor edelstenen werd aan­gewakkerd door zijn eerste werkgever, een juwelier in Den Haag. “Geen steen is hetzelfde. Soms keek ik met mijn collega uren naar de edelstenen. Door de specifieke insluitsels, gasvormige, vloeibare of vaste stoffen die tijdens de groei van het mineraal worden ingesloten, kun je zelfs zien waar de edelstenen vandaan komen. Wij streven naar perfectie, maar er zit ook schoonheid in imperfecties.” “Die geven een sieraad karakter”, vult Dorine aan.

Statement piece
Samen met de klant worden juwelen ontworpen en met de hand gemaakt bij Jewelry Delft. “Onlangs hebben we een statement piece gemaakt voor een man die zijn echtgenote wilde verrassen”, vertelt Dorine. “De enige wens van deze klant was dat het sieraad bij haar ogen paste, “Uiteindelijk is het één ring met edelstenen geworden, die je uit elkaar kunt halen en die je dus ook als twee ringen kunt dragen”, aldus Dorine. “In ons atelier is het eveneens mogelijk een ongedragen erfstuk om te toveren tot een gloednieuw juweel.”

Jewelry Delft
Markt 25, Delft
T 06 42 75 53 76
www.jewelrydelft.com

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 79 van LEVEN! Magazine #54

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Angelina Popova