Het Royal Delft Museum is vernieuwd. Het fabrieksmuseum voor het ambacht van Delfts aardewerk neemt bezoekers mee in het verhaal achter het Nederlands cultureel erfgoed ‘Delfts aardewerk’. Ook is het productieproces stap voor stap te zien in de fabriek van de ‘Koninklijke Porceleyne Fles’.

Penselen raken voorzichtig het witte aardewerk, terwijl elders klei in handgemaakte mallen wordt gegoten. Hier, bij Royal Delft, creëren ambachtslieden al bijna 370 jaar het iconische Delfts Blauw. ‘De Porceleyne Fles’ (Royal Delft) is onlos­makelijk verbonden met Delft. Royal Delft was belangrijk voor het ver­leden van de stad, maar is dat ook zeker voor de toekomst. Door het delen van verhalen, belevenissen en exposities laat het museum­bezoekers kennismaken met het culturele erfgoed dat het Delfts aardewerk is. Zo houden zij het verleden levend. Ook de komende decennia en misschien zelfs eeuwen blijft Royal Delft bezoekers boeien uit Delft, Nederland én de wereld. Deze plek heeft dan ook een belangrijke museale waarde voor Delft.

Van Ruisdael tot Frytom
Naast de vernieuwde museumzalen, waarin de geschiedenis en de collectie nog beter tot hun recht komen, is ook een nieuwe expositiezaal gerealiseerd. Hier is nu de eerste wisseltentoonstelling met nog nooit eerder tezamen vertoonde werken van de 17e-eeuwse Nederlandse landschapschilders Jacob van Ruisdael en Frederik van Frytom. Deze tentoonstelling is in samen­werking met het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, P.V.H. Collectie (Delft), Collectie Aronson Antiquairs, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Brussel), Museum Prinsenhof, Bijl-Van Urk Master Paintings en John & Marine van Vlissingen Art Foundation tot stand gekomen.


Voorjaar 2023: Bas Meeuws
Bas Meeuws gaat Delfts aardewerk fotograferen en digitaal bewerken met prachtige barokke boeketten. Net als bij de meesters van het 17e-eeuwse bloemstilleven vormt voor Meeuws de werkelijkheid de basis, maar daarna buigt hij de werkelijkheid naar zijn hand. Hij maakt de bloemen feller of minder fel, gekleurd, vergroot, verkleind of iets uitgerekt.

Bas Meeuws x Royal Delft: te zien van april t/m september 2023.


Royal Delft Museum, Brasserie1653 en de winkel zijn van maandag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 2023 open vanaf 9.30 uur.

Royal Delft Museum
Rotterdamseweg 196, Delft
T 015 760 08 00
museum.royaldelft.com

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 132 t/m 133 van LEVEN! Magazine #52