“Kwaliteit en diversiteit; hardwerkende ondernemers die oprechte interesse tonen”: de bezoekers zijn het roerend met elkaar eens. Het kan weleens de allerleukste, meest gezellige straat van Den Haag zijn, waar werkelijk álles te vinden is. Tussen het groen van het Haagse Bos en Park Clingendael, vlak bij het strand én het centrum van Den Haag, ligt een uniek winkelgebied met Franse allure: de Van Hoytemastraat

Een dorp in een stad
Op een doordeweekse woensdagochtend is het gezellig druk op het plein: de zon schijnt en de terrassen van de diverse horecagelegenheden zijn bezet. Op de stoep staat een ouder echtpaar te praten met een jonge moeder. Het wordt al snel duidelijk dat dit een bijzondere buurt mag worden genoemd. “Het is eigenlijk een dorp in een stad!”

Overal dichtbij
“Bijna elke week ben ik hier wel te vinden”, vertelt Mark Comijs. Woonachtig in de Vogelwijk doet hij graag zijn boodschappen in de Van Hoytemastraat. “Je hebt hier dan ook alles wat je nodig hebt”, vult zijn vriend Patrick Dekker aan. Patrick, opgegroeid in het Benoordenhout, is na veel omzwervingen met zijn gezin om de hoek van het winkelgebied komen wonen. “Het is hier veilig, gezellig en je zit overal dichtbij.”

Diversiteit en kwaliteit
Vooral de diversiteit en kwaliteit van de winkels voeren de boventoon, aldus Jeannine de Hoop Scheffer. Al van kinds af aan woont zij om de hoek van de winkelstraat en sinds kort wonen ook haar (klein)kinderen weer in de buurt. Jeannine is actief geweest in de wijkvereniging en is zichtbaar trots op dat wat er in de loop der jaren is bereikt: “Het is hier schoon, levendig, overzichtelijk en de kwaliteit van alles wat hier te koop is, is ongelooflijk hoog!”

Een beleving
Boeken, brillen, bloemen, gezondheidsproducten, dames- en herenkleding, schoenen, werkelijk alles is te koop in (de buurt van) de Van Hoytemastraat. “De slager, bakker en groenteboer zitten naast elkaar, de beroemde Pâtisserie Jarreau om de hoek en Beumer heeft alles!” lacht Patrick. Natuurlijk zit er ook een supermarkt(je) en een parfumerie en zijn er meerdere eetgelegenheden die vaak ook op de zondag open zijn. “Je kunt hier gemakkelijk een dag doorbrengen. Daarom is het een beleving om hier te winkelen” aldus Herbert Woudt.

Franse allure
Herbert van ‘Woudt Damesmode’ en Jacqueline van Everdingen van ‘Pâtisserie Jarreau’ beamen alles wat wordt gezegd: “Wij zijn beiden actief in de bedrijveninvesteringszone (BIZ) van de Van Hoytemastraat en trots op wat wij dagelijks van onze klanten horen. Dit gebied heeft een Franse allure dankzij de vele bomen met verlichting en de gezellige zitjes.”
Koningsdag en Sinterklaas
Terwijl de BIZ zich met name richt op zaken zoals uitstraling, sfeer en de kwaliteit van het winkelgebied, organiseert de wijkvereniging jaarlijks een tweetal activiteiten in de wijk die altijd met succes worden ontvangen. “De vrijmarkt op Koningsdag en de altijd ludieke ontvangst van Sinterklaas. Het is dé manier om elkaar te ontmoeten en staat altijd garant voor een heerlijke dag!”

Persoonlijk en geborgen
“Ik noem het ‘geborgenheid’ wat je hier vindt”, vertelt Mark. “De service die je krijgt is persoonlijk en het advies oprecht.” Jeannine beaamt dat: “Er zijn winkels die al generaties meegaan. Allemaal ondernemers waarvan je weet dat ze hard werken en kwaliteit leveren. Daarom gun ik ze het dat iedereen weet hoe leuk, divers en gezellig ons winkelgebied is!”

Nieuwsgierig geworden?
Kom gezellig een keer bij ons langs. Dat kan fysiek, maar natuurlijk ook digitaal.vanhoytemastraat.com
Facebook: vanhoytemastraat
Instagram: @van.hoytemastraat

✍️ Iris Oostlander
📸  Jort Stengs