Het historisch hart van Den Haag moet dan toch wel de Plaats zijn. Gelegen aan de Hofvijver, dat van oorsprong een duinmeer was, is de Plaats de plek waar Den Haag is ontstaan. Met een hele rijke geschiedenis is het altijd al een levendig plein geweest.

In de middeleeuwen was de Plaats het voorplein van het slot van de Graven van Holland. Van hieruit kwam men door de Voortpoort (Gevangenpoort) het voorhof of Buitenhof van het kasteel binnen. Op het “groene zoodje”, de gerechtsplaats, werden mensen terechtgesteld. In 1672 werd raadspensionaris Johan de Witt met zijn broer op gruwelijke wijze om het leven gebracht op de Plaats. Ter nagedachtenis werd er in 1918 het alom bekende beeld onthuld. Ook Vincent van Gogh werkte als jongste bediende op de Plaats 14 bij kunst- en prentenhandel Goupil & Cie.

Internationale allure

Na een spectaculaire herinrichting is nu de laatste fase van The Royal make-over van winkelgebied Noordeinde afgerond. Eerder zijn de Heulstraat, Hoogstraat en Het Noordeinde opnieuw heringericht en klaar voor de toekomst. Precies op tijd klaar, klaar voor een mooie zomer. De Plaats heeft weer internationale allure gekregen. De bestrating is vernieuwd waarbij licht natuursteen is gebruikt, het standbeeld van Johan de Witt heeft een andere sokkel gekregen, er is een nieuw lichtplan en de hoogteverschillen zijn eruit gehaald. Hierdoor is een aansluitend wandelgebied ontstaan naar Hoogstraat, Noordeinde en de Heulstraat. Het is heerlijk culinair genieten van koffie, cocktail, lunch tot een uitgebreid diner op de ruim opgezette en zonnige terrassen. Naast het mooie aanbod restaurants en café’s is het ook fantastisch shoppen en vind je er onder andere fashion en juweliers.

Verborgen pareltjes

Het geheel vernieuwde winkelgebied Het Noordeinde heeft naast de terrassen op de Plaats op verschillende locaties zonnige terrassen bij de restaurants en lunchrooms. Veel van de restaurants hebben ook een heerlijke stadstuin (de verborgen pareltjes van Den Haag!) waar het heerlijk culinair genieten is op een mooie zomeravond. Het Paleisplein heeft ook een herinrichting ondergaan. Het Paleisplein verbindt Noordeinde, de Hoogstraat en de Heulstraat met elkaar. Een groen rustpunt in de stad waar je op de witte bank onder de Postzegelboom met uitzicht op paleis Noordeinde, het werkpaleis van onze koning even kan bijkomen van een dag shoppen. De Postzegelboom is een monumentale boom en een van de oudste bomen van Den Haag. De boom dankt zijn naam aan de vele filatelisten die onder de boom verzamelden om postzegels te ruilen, kopen of verkopen.

Uniek en geliefd

Niet voor niets dat dit winkelgebied met zijn vele hofleveranciers ook wel The Royal Shopping District wordt genoemd. Met een heel divers aanbod met o.a. galeries, horeca, high-end fashion, juweliers en interieur en design is dit gebied uniek en geliefd ook bij toeristen.

Kom je op de fiets? Parkeer je ets dan in de gratis en bewaakte Biesieklette. Kijk op www.biesieklette.nl

Winkelgebied Noordeinde / De Plaats

Meer weten? Kijk op www.hetnoordeinde.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina’s 38 & 39van LEVEN! Magazine #47

Fotografie: Pascale van Reijn