Wie aan De Uithof denkt, komt al gauw op de ijs- en skibaan en de klimhal. Toch heeft dit recreatief natuurgebied, dat dit jaar al 50 jaar bestaat, veel meer te bieden. Ontdek de natuur en geschiedenis bij jou om de hoek.

“Hoor je hem klepperen?” vraagt Peter van Kan, groenbeheerder bij het stadsdeel Escamp. Hij wijst naar een ooievaar die neer is gestreken in het weidegebied waar van alles leeft en bloeit. Van orchideeën, knotwilgen tot aalscholvers en ooievaars. Dit is De Uithof, ruim 100 hectare groot in het zuidwesten van Den Haag, aan de rand van de stad. Samen met recreatiegebied Madestein vormt De Uithof een groene buffer tussen de stad en het Westlandse kassengebied. Peter: “Toen de ooievaars voor het eerst hier gespot zijn, heb ik heel gauw een ooievaarspaal laten neerzetten. Daar hebben ze het eerste jaar een nest gemaakt. Nu broeden de sufferds dicht bij de drukke weg. De natuur gaat gewoon zijn eigen gang.”

Natuurlijke grasmaaiers

Al gauw komen we Blondie tegen, één van de acht Schotse hooglanders die in dit natuurgebied lopen. Sinds de komst van deze natuurlijke grasmaaiers komt Peter steeds meer verschillende planten, bloemen en dieren in het gebied tegen. “Door het grazen van de hooglanders ontstaan hoogteverschillen in de plantengroei en zo ontstaat in feite nieuw natuur. Tegenwoordig zie ik steeds meer vlinders, hazen, fazanten en zelfs buizerds in dit gebied. Het meest bijzondere dier dat ik hier ben tegengekomen, is een vos.” Toch hebben de dames, zoals Peter de hooglanders noemt, de hoogste aantrekkingskracht. “Toen ze voor het eerst hier stonden, ging ik dagelijks kijken. Regelmatig krijgen we telefoontjes van bezorgde bewoners, bijvoorbeeld toen de dieren van de zomer tijdens de hitte lekker een bad in het water namen. Die betrokkenheid is mooi om te zien.”

Geschiedenis Uithofpolder

Niet alleen heeft De Uithof veel te bieden qua flora en fauna, maar ook de geschiedenis van het gebied is de moeite waard. Lees alles over waar de naam vandaan komt en over de opgravingen van een middeleeuwse Boerderij. Klik snel hier en lees verder op pagina 80 t/m 83 in de herfsteditie van LEVEN! Magazine.

Tekst Marjolijn Westerlaken
Fotografie Gera Nieland