Het uitzoeken- en samenstellen van een handgemaakt juweel moet een feestje zijn. Voor Gautam (Gaut) Chamman, goudsmid, diamantzetter en gemmoloog (edelsteenkundige) en goudsmid Dorine Sloot van Jewelry Delft is het de uitdaging om iedere klant die binnenloopt de deur uit te laten gaan met een uniek juweel, waarvan vele generaties kunnen genieten.

Al bij binnenkomst aan de Markt 25 in Delft begint de ervaring. “Bij ons heb je altijd een behind-the-scenes van het maak-proces omdat het atelier open is. Vanuit de winkel zie je hoe wij onze sieraden maken”, vertelt Dorine, die uitlegt dat Jewelry Delft kiest voor een persoonlijke aanpak en maatwerk. Gaut vult aan: “Niets is te gek. Ik heb nu een klant die een ring uit mijn eigen collectie By Gaut heel mooi vindt, maar liever een ovale (slijp)vorm wil. Ik ga nu op zoek naar een geschikte steen(edelsteen) op een beurs in Duitsland.”

Streven naar perfectie
De goudsmeden ontwerpen ook juwelen, na een uitgebreid gesprek over de wensen en voorkeuren. “We kunnen zelfs een 3D-ontwerp maken van het uiteindelijke eindresultaat”, legt Gaut uit. “Gemiddeld volgen er twee tot drie gesprekken en dan is het juweel gereed. Bij ons loop je niet met een standaard ringetje of ketting de deur uit. Wij streven naar perfectie.” Dorine studeerde onlangs af aan De Vakschool, de enige goudsmedenopleiding van Nederland en al bij haar stage bleken zij en Gaut een gouden duo te vormen. “Ik kan al snel inschatten welke steen bij de klant past. De hele dag achter een werkbank doorbrengen is niets voor mij. Hier maken we sieraden van begin tot eind en nemen we uitgebreid de tijd voor een persoonlijk advies”, vertelt Dorine.

Zelf een stukje frezen
“Puur ambacht begint met een vertrouwensband. We maken high-end juwelen in samenspraak met de klant, die bij het hele proces betrokken wordt. Het is zelfs mogelijk om een stukje te frezen aan je eigen juweel in de werkplaats”, aldus Gaut. Jewelry Delft werkt op afspraak, maar gewoon binnenlopen kan ook. “We nemen voor iedereen uitgebreid de tijd.”

Jewelry Delft
Markt 25, Delft
T 06 42 75 53 76
www.jewelrydelft.com

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 37 t/m 37 van LEVEN! Magazine #53

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Angelina Popova