Het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag viert van 4 tot en met 8 april zijn 15-jarig bestaan. Met bijzondere concerten op onconventionele locaties in Den Haag, Voorschoten en Leiden daagt de stichting iedereen uit om klassieke muziek intens te beleven.

Vijftien jaar geleden was er weinig aandacht voor kamermuziek in Den Haag. Daar bracht violiste en oprichter Eva Stegeman verandering in. Stegeman speelt op kamermuziekfestivals in heel Europa en kent de magie van een klassiek huisconcert.

“Tijdens zo’n concert valt alles op zijn plaats. Het is de meest directe en persoonlijke manier van muziek maken, zonder dirigent of leider. Een samenspel van verschillende factoren waarvan je wéét dat ze iets moois gaan opleveren, maar nooit precies wat. Alle elementen dragen bij aan het resultaat: de musici, de locatie, de akoestiek, het repertoire, de setting, de manier van repeteren en het publiek. Er ontstaat een synergie die uniek is. Ik ben gefascineerd door die wisselwerking en mag als artistiek leider de ideale  voorwaarden creëren voor bijzondere concerten.”

Uitzonderlijke kwaliteit

Stegeman stelt bij voorkeur zelf ensembles samen. “Ik selecteer heel zorgvuldig. Ik ken veel musici persoonlijk, weet hoe ze spelen omdat ik met ze gewerkt heb of ik doe er onderzoek naar. Je kunt alleen hoge kwaliteit leveren als je herkent dat er iets moois onderweg is als je samen speelt. Er zijn veel musici die dit beheersen – niet alleen de grote namen zijn interessant – en ook zij krijgen het podium tijdens het festival. Dat is zo verrijkend. Niemand zit te wachten op meer van hetzelfde.

Muzikaal avontuur

Het thema van het festival is For the love of music. Hierbij staat de relatie tussen muziekliefhebber (mecenas) en musicus centraal en worden mecenassen uitgenodigd om een huisconcert op een eigen locatie te organiseren. Meer leren over het Internationaal Kamermuziekfestival? Klik dan hier en lees snel gratis verder op pagina 53 van LEVEN! magazine.

www.classicalencounters.nl

Tekst: Lizzy De Wilde
Fotografie: Jordi Huisman (Portret)