Op 2 november 1996 begon TV West als regionale televisiezender voor Zuid-Holland-Noord. TV West werd opgericht door Radio West en private partijen, zoals krantenuitgevers en kabelmaatschappij Casema.

Later kwamen daar steeds meer nieuwsprogramma’s bij en maakte zij ook live-uitzendingen als er groot nieuws was, zoals de hevige regenval in 1998 die zware wateroverlast in de regio veroorzaakte. TV West startte met vijf nieuwsuitzendingen per week, maar dat groeide langzamerhand uit tot een volwaardige programmering, zeven dagen per week. Programma’s zoals de Bollenjongens, Tiswat, Bep ’t Medium, Het Kersthuis en Van de Kaart, maar ook evenementen als het kampioenschap van ADO, Parkpop en de Sinterklaasintochten zijn voorbeelden uit 25 jaar televisiegeschiedenis van deze populaire zender.

Belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd
TV West bestaat al 25 jaar natuurlijk niet alleen uit nieuwsuitzendingen, ook de sport is een belangrijk onderdeel voor de zender. Al vanaf het begin doet zij verslag van sport­wedstrijden in de regio. In de begintijd nog met uitzendingen van een kwartiertje per weekend. Tegenwoordig brengt TV West een uitzending van 40 minuten en is het dé zender geworden die ADO altijd op de voet volgt en de enige omroep die zoveel aandacht besteedt aan het amateurvoetbal.

Anouk, Kane en DI-RECT
Naast nieuws en sport, is cultuur ook altijd een belangrijke pijler. Eén van de bekendste en belangrijkste programma’s daarin is Westpop. Dat programma begon als het onderdeel ‘De band van de week’ in de cultuuruitzendingen. Uiteindelijk groeide het tussen 1997 en 2003 uit tot een eigen programma waarin toen nog onbekende artiesten, zoals Anouk, Kane en DI-RECT, voor het eerst via televisie aan het grote publiek werden voorgesteld.

Zijden draadje
Ondanks het feit dat TV West nu 25 jaar is geworden, is het niet altijd zo vanzelfsprekend geweest dat de zender deze leeftijd zou halen. In het voorjaar van 1998 besloten de aandeelhouders namelijk om uit de omroep te stappen. Daardoor kwam het voortbestaan van de zender aan een zijden draadje te hangen. Het personeel ging niet bij de pakken neerzitten, maar besloot strijdend ten onder te gaan en actie te voeren. Uiteindelijk kwam er een overbruggingskrediet waarmee de zender een maand langer kon blijven uitzenden. In die maand is er druk overlegd tussen de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en de Rijksoverheid over het voortbestaan van de zender. Op 1 april 1998 kwam het verlossende woord: TV West kon blijven bestaan en wordt vanaf dat moment een volledig publieke zender waarbij radio en televisie samen verder gaan.

Nog steeds onmisbaar
TV West is inmiddels niet meer weg te denken als belangrijk informatiekanaal voor de inwoners in Zuid-Holland. Wekelijks kijken ruim 600.000 regiogenoten naar het nieuws en de overige programma’s. De maand december staat bol van de mooie verhalen met de serie over het verdwenen vliegveld Valkenburg en de muziekprogramma’s van Francis van Broekhuizen en Gregor Bak die de regio intrekken om liedjes te zingen voor diegenen die dat echt verdienen. Natuurlijk wordt er ook teruggekeken naar bijzondere nieuwsmomenten en kan iedereen weer afstemmen op de oudjaarconference Vaarwel 2021 van Sjaak Bral. Behalve dat de programma’s via het kanaal van TV West te zien zijn, zijn deze ook on-demand terug te kijken via de gratis Omroep West app en de website Omroepwest.nl.

Omroep West
Laan van ’s-Gravenmade 2, Den Haag
T 070 307 88 88
www.omroepwest.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 86 t/m 87 van LEVEN! Magazine #49