Mauritskliniek is het grootste flebologisch centrum in de regio Den Haag. Een team van drie vaatlaboranten, twee flebologen (vaatspecialisten) en vier vaatchirurgen behandelt dagelijks mensen met klachten die toe te schrijven zijn aan spataderen. Claire van Heuven, eboloog: “Zowel vrouwen als mannen melden zich bij ons om medische en/of cosmetische redenen. Ze hebben last van zware, vermoeide of onrustige benen, jeuk, kramp, houden vocht vast bij de enkels of hebben lelijke verkleuringen van de huid, of aders die als druiventrossen over hun benen kronkelen. Om een goede diagnose te kunnen stellen, beginnen we met een duplex-onderzoek, een vaatonderzoek waarmee we exact in kaart brengen wat er aan de hand is. Het eerste consult wordt overigens altijd vergoed met een verwijzing van de huisarts.”
Behandeling op maat
Spataderen zijn verwijdingen van aderen die vaak duidelijk zichtbaar zijn op de huid of voelbaar onder de huid. De klepjes in de aders sluiten niet goed waardoor het bloed vertraagd terugstroomt. Van Heuven: “We pakken het probleem altijd bij de bron aan door de lekkages van binnenuit op te heffen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, waaronder lasertherapie of sclerocompressietherapie. Elke cliënt krijgt een behandelplan op maat. Soms is er na één behandeling al resultaat, soms is er een combinatie van behandelingen nodig. Je moet er echt een aantal weken tot maanden voor uittrekken. Begin dus op tijd. De winter is ideaal omdat je na de ingreep steunkousen moet dragen en die kunnen behoorlijk warm zijn.”
Medisch en cosmetisch
Steunkousen dragen als je lang moet zitten of staan is sowieso een goed idee, beaamt ook collega Marga Veth, vaatlaborant: “Wij raden mensen met staande beroepen zoals kappers en koks aan om standaard steunkousen te dragen, maar ook tijdens lange autoritten of vluchten zorgen ze voor een goede doorbloeding. Je kunt ze online bestellen, medische steunkousen moeten worden aangemeten door professionals.”
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van spataderen zijn genetische aanleg, leeftijd, staand of zittend werken, overgewicht en zwangerschap. Van Heuven: “Laat je benen in ieder geval onderzoeken als je zware benen hebt en vocht vasthoudt of huidverkleuringen ziet, om het risico op open wonden in de toekomst te beperken. Maar aarzel ook niet om een mini ‘spinnetje’ of ‘berkentakje’ te laten behandelen. Waarom niet blij zijn met je benen als het kan?
Mauritskliniek Den Haag
Louis Couperusplein 2, Den Haag
T 088 628 74 00
Spreekuren: maandag t/m
vrijdag 08.00 – 17.00 uur
Meer weten? Kijk op www.spatadercentrum.nl
Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 19 van LEVEN! Magazine #46
Tekst: Lizzy de Wilde / Fotografie: Bas Adriaans